Buizen basics (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 28.05.2008, 17:41 (5821 dagen geleden) @ Thomas

Hoi Thomas, welkom op het radioforum, zoals je ziet ben ik hier ook.

Niet iedere buis gloeit even fel. Dat hoeft ook niet. Het verschilt per merk. Als ze allebei van hetzelfde merk zijn, zou ik even de gloeispanning meten, die moet hetzelfde zijn als ze op dezelfde trafowikkeling zitten.
Zitten ze ieder op een eigen gloeiwikkeling, dan mag het iets verschillen, maar het moet 6,3v +- 0,3v blijven.

Het is simpel te testen of het aan die buis ligt: wissel ze even om als ze van hetzelfde type zijn. Controleer eventueel de gloeistroom, die moet natuurlijk overeenkomen met wat in de datasheet staat.

LET WEL OP: als je alle buizen eruit haalt is de hoogspanningsvoeding onbelast. Er kan dan een veel te hoge spanning op de voedingselco's komen te staan met een harde knal als gevolg. Zet dus even een meter op de hoogspanning en let op dat die spanning niet boven de max van de elco's uitkomt.

De el86's mag je lekker laten zitten totdat het vermogen te klein is geworden. Zwarte plekken aan de binnenkant betekenen dat ze best veel en zwaar zijn gebruikt. Het kan verder geen kwaad. Ze zijn waarschijnlijk niet meer op en top, maar vervanging is niet direct nodig. In principe beïnvloedt het de klank niet, alleen het vermogen.
De bovenkanten horen altijd een donkere metaalkleur te hebben aan de binnenkant, anders is ie inderdaad stuk.

Dingen om op te letten: Kathode-elco's, die kleine dingetjes gewoon vervangen want ze zijn vaak uitgedroogd, en als ze lekken krijg je een aardig probleem.
Ik zie dat er vrij veel kleine elcootjes in die 9014 zitten. Vervangen daarvan kan geen kwaad, dat soort kleine ouwe elcootjes drogen vaak uit. Waarschijnlijk geeft dat net even dat beetje extra in het geluid.
Qua condensatoren zitten er geen lastige dingen in verder, alles is keramisch of mosterd.

De staat van de voedingselco's is vaak nog wel redelijk. Houd met je multimeter in de gaten of de spanning netjes overeenkomt met wat aangegeven is in het schema. Is die iets te laag, dan kan dat aan de nog niet vervangen gelijkrichter liggen, maar ook aan lekkende voedingselco's. Voel na een kwartiertje eens of ze warm worden of niet- ze mogen niet opwarmen want dan zijn ze op weg naar zelfdestructie.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum