Buizen basics (Techniek Radio/TV)

door Thomas, 28.05.2008, 17:12 (5821 dagen geleden)

Goedenavond allemaal,

Mijn naam is Thomas Baur en ik ben vrij nieuw in de buizenwereld. Wel al zo'n tien jaar actief Philips verzamelaar en liefhebber van met name de Motional Feedback luidsprekers die ons vaderlands trots in de jaren zeventig op de markt bracht. Verder brengt die liefhebberij natuurlijk ook een onnoemelijke hoeveelheid randapparatuur met zich mee in de vorm van (voor)versterkers, tuners, bandrecorders en platenspelers, allemaal met de naam Philips erop.

Sinds enige tijd echter ben ik in het bezit gekomen van een set AD5046 hoogohmige weergevers uit 1962 met de bekende 9710AM (800 ohm) erin. Door middel van twee bijgeknutselde AMROH trafootjes kon ik deze boxen aansluiten op een normale versterker en stond ik versteld van de geluidskwaliteit. Een dergelijke pure weergave is werkelijk opmerkelijk. Vrijwel automatisch ging ik toch eens op zoek naar een bijbehorende versterker om het geheel zonder trafootjes volledig tot zijn recht te kunnen laten komen. Afgelopen weekend is er een AG9014 aangekocht en die moet nu eerst eens speelklaar gemaakt worden. Ik heb natuurlijk al één en ander gelezen, maar verder absoluut weinig ervaring met buizen. De staat van het apparaatje is nu als volgt:

- Eén van de twee EZ81 gelijkrichtbuizen was defect (gebroken, witte bovenkant) en inmiddels vervangen door een ander exemplaar.
- De vier EL86 eindbuizen vertonen allemaal enkele zwarte (brand?) plekken aan de binnenkant van de buis. Dit lijkt me niet normaal. Kan dit duiden op een versleten of zelfs dringend te vervangen buis?

Volgens de gloeilamp-in-serie-met-alle-buizen-eruit methode heb ik het toestel vanavond ingeschakeld. De gelijkrichtbuizen gloeien, maar de nieuw geplaatste buis gloeit merkbaar feller dan de "oude" die er nog in zit. Is ook hier vervanging aanbevolen?

Wie mij met het beantwoorden van deze vragen op weg kan helpen ben ik zeer dankbaar. Ik zal jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen en bij tijd en wijle eens wat fotomateriaal plaatsen.

Met vriendelijke groet,

Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum