LPAM - wat hoor jij allemaal? Wat hoor je verder nog? (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 06.06.2024, 16:51 (16 dagen geleden) @ leemhuis01

Allereerst, pak een transistorportable (een goeie) en schakel je eigen netspanning uit. Als je daarmee nog steeds niets hoort, ook niet als je eventuele reststoringsbronnen 'in de nul' van je antenne zet, dan kan je met een binnenantenne niets bereiken, hoe goed dan ook.

Neem dan de radio mee naar buiten, Dan kan je kijken vanaf welk punt je een buitenantenne kan plaatsen die je vervolgens met coax naarbinnen voert om storing te voorkomen.

Ik heb goede ervaringen met afgestemde magloop antennes zoals de Itax en Capte apparaatjes (actief) of mijn zelfbouwloop van 1,5m diameter (passief).
Bouwinstructies en calculators zijn goed te vinden.
Het grote nadeel is dat ze net zoals ferrietantennes qua afstemming mee moeten lopen met de ontvanger.

Niet-afgestemde loopantennes heb ik geen ervaring mee. Ik hoor er sterk wisselende meningen over. Maar als PA0FRI er een bouwt, moet ie wel goed zijn.

Draadantennes zijn bijzonder storingsgevoelig. Als je de antenne buiten de stoornevel kan plaatsen is ie bruikbaar, maar dan moet je wel met een 1:9 balun of unun en een stuk goed afgeschermde coax de boel naar binnenvoeren, met binnen weer een 1:9 trafo die je aan de radio koppelt.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum