LPAM - wat hoor jij allemaal? Wat hoor je verder nog? (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 06.06.2024, 15:06 (16 dagen geleden) @ Laurens

Regelmatig hoor ik mensen suggereren dat de middengolf morsdood is. En dan vraag ik me af waarom ze dat denken.

Mijn visie: De zenders zijn er wel, inderdaad flink wat LPAM en 's avonds ook buitenland. Deze zenders zijn veel zwakker dan wat we 20 jaar terug hadden, dus exit de kristalontvanger. En de storing maakt op veel plekken luisteren onmogelijk.

Ik hoor méér binnenlandse zenders dan vroeger. Hoor - ze zijn niet allemaal lekker luisterbaar door de storingen die je hoort.

Bij mij vergelijkbaar. Ik vind die LPAM stations wel lekker geprogrammeerd, meest is "Golden Oldies" dus allemaal lekkerliggende nummers uit de jaren 60 en 70. Mijn favoriet is Radio Paradijs (van forumlid Ruudam), dat is op 't moment de enige zender die ik in mijn tuin kan ontvangen.

Het valt mij echter op dat het precies orienteren van de kaart op het noorden

Ik zeg altijd: het goede nieuws als je een kompas en een luidspreker naast elkaar wilt gebruiken is dat je luidspreker het dan nog prima doet.
Tweede goede nieuwtje is dat je iets wat constant is, niet altijd hoeft op te meten. Ik heb op Google Maps bekeken wat de orientatie van mijn huis is en vervolgens een bord met gradenindeling getekend dat ik parallel aan de rechte lijnen in mijn huis kan neerleggen. Raamantenne op een groot lager van Ali gezet:

[image]

Radio Caroline is heel sterk, die op 693khz ook

Hier dag en nacht overstemd door lokale storing, helaas. Middengolf is tot ongeveer 900kHz compleet platgelegd. Met raamantenne is Engeland met enige moeite hoorbaar op zolder, ik moet dan de nul van het raam op de stoorbron richten.

Toen ik nabij Wuppertal op vakantie was

Vorig jaar was ik in een landelijk gebied bij Kockengen, daar ook wel zes LPAMs.

zouden er in het oosten nog veel meer zendertjes moeten zitten.

In het oosten heb je ook nog de piraten, die staan niet allemaal op die lijst denk ik, ze zitten tussen 1600 en 1670kHz dus net boven de middengolf (180m band).

Aan de middengolf heb ik op het moment dus niet zoveel meer. Wel is er goed nieuws op de 49m band, korte golf. Daar zitten nu wel een handvol reguliere Golden Oldies stations, en onregelmatig ook nog piraten tussen 6200 en 6300 kHz die leuke muziek uitzenden. Ik gebruik dat meer om toestellen uit te testen dan voor gewoon luisteren trouwens.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum