LPAM - wat hoor jij allemaal? Wat hoor je verder nog? (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 05.06.2024, 22:08 (17 dagen geleden)

Tevens gepost op circuitsonline, als je daar al reageert hoef je dat niet hier ook te doen ;-)

Regelmatig hoor ik mensen suggereren dat de middengolf morsdood is. En dan vraag ik me af waarom ze dat denken. Want als ik hier een goede radio aanzet binnenshuis, is dit wat ik allemaal hoor:
https://youtu.be/oIBRQPzkaWA

Ik hoor méér binnenlandse zenders dan vroeger. Hoor - ze zijn niet allemaal lekker luisterbaar door de storingen die je hoort. Ik heb zelf geen zonnepanelen, de buren wel, de video is overdag opgenomen.
Buitenshuis met een goede portable zijn er echter zeker 5 a 6 zenders daadwerkelijk luisterbaar.

Ik vind het ook leuk om ze uit te peilen. Zo heb ik Backyard AM, Radio Monique, Ellen AM, Revox Radio en AMsterdam 1485 al opgespoord. Kompasrichting bepalen, streep zetten op kaart in de 'nul' van de ferrietantenne. Stukje verderop herhalen, doorrijden naar het punt waar ze elkaar kruizen, en vanaf daar weer een setje peilingen doen.
Het valt mij echter op dat het precies orienteren van de kaart op het noorden nog niet eens zo makkelijk is. Het is alsof geen enkele openbare picknicktafel geheel vrij van ferrometalen is, en de kaart en kompas in de hand houden is nog niet zo makkelijk als je ook nog de radio wil gebruiken...

Naast de LPAM zendertjes hoor ik nog een handjevol engelse zenders overdag. Radio Caroline is heel sterk, die op 693khz ook, maar de rest is zwak.

Toen ik nabij Wuppertal op vakantie was, was de middengolf overdag echter geheel leeg. In Duitsland is LPAM blijkbaar niet ter sprake. Beetje zonde, wellicht is daar de 'privezender' cultuur niet zo groot maar als die ruimte toch vrij is, waarom dan niet gebruiken?

Wat hoor jij allemaal nog op de middengolf? Volgens de lijst (https://babylona.home.xs4all.nl/pe9mj/indexLPAM.htm) zouden er in het oosten nog veel meer zendertjes moeten zitten.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum