Waar zijn de zelfbouwers onder ons? (Algemeen)

door M. van Dijk ⌂ @, Moergestel, 21.11.2023, 23:52 (104 dagen geleden) @ Maurice

Dankjewel Maurice

Ik moet inderdaad nog het eerste blok ijzer tegen komen die uit zichzelf vroegtijdig stuk is gegaan.

De aansluitplaat heb ik deels vervangen, de spoelvorm hopeloos krom getrokken door vocht helaas. Ik heb de spoelkern warm gestookt met een föhn om het teer zacht te maken om de eerste paar laminaties eruit te trekken. Na het verwijderen van de rest van de spoelkern en de isolatie, heb ik de wikkelingen van de soldeeroogjes los gesoldeerd en de oogjes verwijderd, de onder en bovenkant van de spoelvorm opgeschuurd, nat gemaakt en met een mal van printplaatmateriaal recht geklemd met een aantal forse papierklemmen. Na een nacht drogen was het een en ander een stuk vlakker, dus na een lichte schuurbeurt heb ik aan beide kanten een extra stuk zwart karton erop gelijmd.

In eerste instantie wou ik de ogen terugzetten, maar ze waren teveel gehavend dus heb ik met een scherpe bijtel een vlak uitgestoken en twee hard papieren printjes geëtst met nieuwe soldeer oogjes. Achterkant van de printjes is opgeschuurd met korrel 100, daarna vastgelijmd en voor de zekerheid vastgezet met twee popnagels. Op de randen heb ik seconden lijm laten inwerken zodat het papier niet meer kan delamineren en netjes schoongemaakt met een sleutelvijltje.

Op het eind weer de uiteindes van de wikkelingen er weer op gesoldeerd. Origineel lag er één wikkeling op voor de filament van de gelijkrichter, daarvan was de isolatie erg aangetast. 21 wikkelingen geteld tijdens afwikkelen en vervangen met een nieuwe extra wikkeling (de eindbestemming voor de trafo en smoorspoel is een plaatspanningsapparaat, dus een extra onafhankelijke wikkeling kan geen kwaad mocht het een apparaat voeden met een direct verhitte kathode of een kathodevolger).

Hierbij wat closeups:
[image]

[image]

Passend maken van het karton aan de binnenzijden van de spoelvorm. Vaag in de achtergrond kun je zien dat het printmateriaal er nog niet op zit gelijmd, maar de boel al wel uitgestoken is.
[image]

Ik hoop dat de fotos genoeg duidelijkheid bieden,

Groeten,
Mareijn


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum