Het Reuzen-Uutje Philips BX645U 1954 (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 16.02.2023, 12:49 (435 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door Maarten Bakker, 16.02.2023, 13:06

De prefix BX [..] geeft dus geen uitsluitsel over het land van herkomst.

Op de Radiocafé-avond is besproken dat de tweede letter door Philips werd gebruikt als landcode. Met wat nuanceringen erbij. Bijvoorbeeld dat de "tweede letter" soms uit twee letters bestaat (zoals DK voor Denemarken of SF voor Finland). Ook dat Nederland en België voor het typesysteem als èèn regio met code X werden gezien.

Land van productie (serienummer) en land van commerciële specificatie (typenummer) kunnen inderdaad verschillen, zoals Gidi hierboven al schrijft: "Geeft dus geen uitsluitsel over het land van herkomst". Land van herkomst is in die context het land waar de fabriek stond.

Er is vaak wel een correlatie, het ligt voor mij voor de hand dat de verkoopafdeling hun modellen als eerste keus dichtbij lieten produceren.

Het typenummer begint met een A, dit zal mogelijk een stad aanwijzen maar ik weet niet welke.

Het serienummer, neem ik aan. Hoewel ik er geen keiharde documentatie van heb, ga ik ervan uit dat de A naar Acht verwijst want de E verdwijnt en de A verschijnt op het moment dat er daar druk gebouwd werd. Weliswaar stond daar geen fabriek, maar wel een veem en distributiecentrum (waarschijnlijk inclusief rollen typestickers en bakken met merkspijkers). Ook ben ik in een document uit 2005 tegengekomen dat Acht toen de letters AK gebruikte.

Daarmee heb je ook al gelijk weer een (relatief zeldzame) uitzondering op de regel dat de letters in het serienummer altijd het land van herkomst aangeven. Ik heb producten gezien uit Brugge, Wetzlar, Krefeld en Norrköping die toch een typesticker uit Acht droegen. Mogelijk alleen maar in Nederland van een merkspijker, typesticker en/of verpakking voorzien. Of misschien daadwerkelijk afgebouwd in Nederland (chassis in een meubel gemonteerd o.i.d.).

P.S. Merk in de context van de letter X of cijfers 22 in het typenummer (*), ook op dat in België gefabriceerde Philipsproducten vaak de tekst "MADE IN HOLLAND" droegen. Pas eind jaren '70 kwam daar een eind aan.

(*) na 1965 werd de "land"letter in het typenummer vervangen door een cijfercombinatie die overeenkwam met het coderingscentrum van de 12NC van het betreffende land of business unit.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum