Het Reuzen-Uutje Philips BX645U 1954 (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 16.02.2023, 10:49 (428 dagen geleden) @ Gidi Verheijen
Bewerkt door gerard, 16.02.2023, 11:15

De prefix BX [..] geeft dus geen uitsluitsel over het land van herkomst.

Op de Radiocafé-avond is besproken dat de tweede letter door Philips werd gebruikt als landcode. Met wat nuanceringen erbij. Bijvoorbeeld dat de "tweede letter" soms uit twee letters bestaat (zoals DK voor Denemarken of SF voor Finland). Ook dat Nederland en België voor het typesysteem als èèn regio met code X werden gezien.
Zie Philips Type Numbers. Dat verhaaltje verwijst naar the December 1957 issue of Philips Review. Inmiddels is me duidelijk dat die verwijzing niet klopt. Ik heb het artikeltje (van 1 of 2 bladzijden) ooit in bezit gehad maar ben het kwijt. Het moet natuurlijk in een of ander Philips blad uit 1957 staan... Maar welk?

Zie het typeplaatje hieronder.

Hier is het typeplaatje van mijn BX645U:

[image]

Het typenummer staat ook vermeld op dia 4 van de diaserie over BX645U. In het toestel vond ik de datumcode 56 22.
Het typenummer begint met een A, dit zal mogelijk een stad aanwijzen maar ik weet niet welke.

De vermogensopname, volgens typeplaat 46W, klopt nog akelig nauwkeurig! Afhankelijk van of je afstemt op een sterke zender (door de AVC werking neemt de stroom door de HF buizen dan af, dus ook de totale vermogensopname) ligt het verbruik tussen 45,9 en 46,2W. Op de RC avond konden we dat aflezen op een meegebrachte centiWatt-meter.

Meestal verbruiken buizentoestellen een paar Watt minder dan de waarde op het typeplaatje, ik denk door veroudering van de buizen. Bij transistortoestellen bepalen ze de waarde op de typesticker denk ik met een dobbelsteen, want vaak wordt bv vermeld 7W maar meet je 1,5W en als je hem keihard zet 4W (en als je hem uit zet 1W).
Het vermogen kan ook weer wat toenemen door de hogere netspanning. De gloeidraden gebruiken al meer vermogen, maar daardoor worden ook de kathodes heter en de buisstromen significant hoger. Dat effect (totaal onschuldig omdat het binnen de toleranties valt) treedt in mijn radio niet op omdat ik de twee schaallampjes van 19V door 24V types heb vervangen en 10V extra spanning wordt zo weggewerkt.
Blijkbaar heffen bij mij alle effecten elkaar aardig op.

oproep in dit forum mij voor mijn onderzoek foto's te sturen van typeplaatjes

Kun je het plaatje downloaden uit dit bericht?
Stuur me anders even mail via het envelopje.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum