alle ero condensators vervangen? (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 22.02.2022, 13:43 (796 dagen geleden) @ Armand
Bewerkt door Maarten Bakker, 22.02.2022, 13:48

Het verschil met de remmen is dat goedkope papiercondensatoren, gegarandeerde en niet reviseerbare slijtagedelen zijn met een bepaalde levensduur. Een remtang kun je nog demonteren, roest verwijderen en wat rubbertjes vervangen. Een condensator kun je hooguit gebruiken om de nieuwe in te verstoppen.

Als je bij een oldtimer een lekje in een rubberen brandstofslang tegenkomt, dan zal je wel nog even naar de rest van de slangen kijken maar is het al een stuk makkelijker om te beslissen alle brandstofslangen te vervangen. Ook is het bij het vervangen van een onderdeel dat links en rechts op een auto zit, in bepaalde gevallen gangbaar om (na korte inspectie) de andere kant ook te vervangen.

De vergelijkbare korte inspectie kan bij een buizenradio in sommige gevallen bestaan uit kijken naar het merk en type van het onderdeel. Ik denk dat de TS dat al gedaan heeft, gezien zijn vraag :-D

En nee, ik ben nadrukkelijk geen voorstander van "foutzoeken door alle onderdelen te vervangen" laat dat duidelijk zijn. Echter zijn sommige onderdelen per definitie defect. Je kunt dan een stapsgewijze vervanging doen en tegelijk foutzoeken, bijvoorbeeld. Je kunt ook de gok nemen en zo zorgvudig mogelijk werken (om achteruitrepareren te voorkomen), en pas na vervangen gaan foutzoeken als de fout er dan nog inzit.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum