alle ero condensators vervangen? (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 21.02.2022, 12:51 (797 dagen geleden) @ Peter1952
Bewerkt door soundman2, 21.02.2022, 12:57

Het blijft een hardnekkig verschijnsel, dat er gedacht wordt, dat het uitwisselen van allerlei onderdelen hetzelfde is als repareren. Ook in dit geval kun je alle condensatoren uitwisselen en dan niets bereiken of zelfs een slechtere werking. In het geval van een defecte weerstand, zal het uitwisselen van alle condensatoren de fout niet verhelpen.
De reputatie van de oude ero's is niet geweldig, maar ze zitten ook op plaatsen waar ze nog gewoon functioneren.
De enige juiste methode is om eerst de fout er uit te meten en dan de defecte onderdelen uit te wisselen. In een radio is nooit alles tegelijk defect. De radio speelt te zacht en buizen wisselen helpt niet. Het is verstandiger om eerst eens uit te zoeken in welk gedeelte het probleem zit. Het meest eenvoudige is dan de LF versterker aan de tand te voelen via bijv de pu ingang. Het aansluiten van een toongenerator of een andere signaalbron kan al veel informatie verschaffen. Als dan het LF gedeelte goed werkt, kun je verder zoeken en meten in het toestel. Alle signalen in een radio zijn te meten. Zelfs met een gewone universeelmeter kun je amplitudes van een signaal meten. Bij voorkeur met een stabiel signaal, omdat je dan een meting krijgt die reproduceerbaar is en ook stap voor stap meting mogelijk maakt.
Een lekke condensator vind je sneller door te meten dan te vervangen.
Het is jammer dat het volgende gezegde waar is:
"Met vervangen kun je meteen beginnen, je hebt er niet veel kennis voor nodig en het geeft een goed gevoel, dat je denkt iets te repareren."
Helaas is dat vrijwel altijd een illusie. Repareren is gebaseerd op kennis en kunde.
Alleen door je te verdiepen in de electronica helpt je verder. Wat dat betreft is het www een van je beste vrienden. Vrijwel alles over schakelingen en uitleg is daar te vinden.
Dit verhaal komt natuurlijk onsympathiek over, maar het komt uit een goed hart. Ik weet dat ik ook maar een heel klein stukje van de electronica beheers, maar als ik tegen een nieuw probleem tegen kom, ga ik wel direct de theorie daarbij opzoeken.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum