alle ero condensators vervangen? (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 22.02.2022, 09:41 (797 dagen geleden) @ soundman2

Mogelijk niet, in geval bijv. dat een weerstand de oorzaak was, daarom kun je beter eerst repareren en dan vervangen wat te oud is.

Zelf werk ik liever andersom. Want die zwakke lekke verlopen condensators KUNNEN de oorzaak van het probleem zijn. Dus ga je van alles meten en diagnosticeren met die oude dingen erin, dan ben je misschien op zoek naar iets wat niet bestaat. Vind je wel, ondanks de onzekerheden geïntroduceerd door onbekende condensatorfouten, een verlopen weerstand, dan kun je die fijn vervangen, maar dan moet je die condensatorboel alsnog aanpakken. Typisch iets wat je meet is een te lage spanning op een schermrooster. Wat is er aan de hand? Weerstand opgelopen of condensator lek?

Daarom doe ik het zo: ik vervang de kritieke condensators sowieso, verder alle papiercondensatoren waar je enigzins redelijk bij kunt. Uiteraard ook visuele inspectie en de buizen even in de tester. Dan volgt opstarten met seriegloeilamp (stroombegrenzing heb ik liever dan spanningsbegrenzing). Als het dan niet goed werkt meet ik de spanningen op de buisvoeten en als zo’n schermroosterweerstand verlopen is, blijkt dat uit een redelijk betrouwbare meting.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum