Karlson luidsprekerkast (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.09.2018, 22:49 (2043 dagen geleden) @ Maurice

Begrijp ik hieruit dat de kast zeer afhankelijk is vam gebruikte luidspreker. Diameter snap ik ivm de verplaatste lucht tov de poorten en dergelijke. Maar dus specifiek een type 12" .

Er is hier een kort antwoord mogelijk, namelijk "ja, elke luidsprekerkast moet je zien als een verlengstuk van de luidspreker(s) in combinatie met het wisselfilter en de versterker".

Er bestaat natuurlijk ook een langer antwoord. In elk geval verkocht Karlson in de jaren '50 z.g. "Universele" luidsprekerkasten in verschillende maten bedoeld voor 18, 15, 12 of 8 inch luidsprekers. Karlson kasten zijn niet erg gevoelig voor de luidsprekerdiameter, de fabrikant leverde met name bij de 12 inch versie van de kast ook wel verloopringen zodat er ook kleinere speakers in pasten.

In mijn presentatie bespreek ik onder meer de Small parameters, dit zijn een stuk of 10 verschillende eigenschappen van luidsprekers. Elke dynamische luidspreker resoneert bij een bepaalde eigen frequentie, wanneer de kast deze resonantie compenseert is dit in principe een kritische parameter. Hetzelfde geldt voor de eigen demping van de luidspreker, dit is vooral kritisch wanneer het gaat om een moderne luidspreker die vaak maar heel weinig is gedempt. In de jaren '50 was dat geen punt, maar tegenwoordig juist wel. Hier komt dus ook de versterker nog om de hoek kijken.

Het woord "universeel" betekent in dit verband dat je elke Amerikaanse HiFi luidspreker uit de jaren '50 met succes kunt inbouwen in een passende Karlson kast. De demping door de versterker speelde toen niet zo'n rol omdat de speakers toen een veel grotere eigendemping hadden.

Tegenwoordig is de situatie heel anders, en wordt het ontwerp voor een kast eerst nauwkeurig met een computersimulatie doorgerekend aan de hand van de luidsprekerparameters. Op die manier is het kastontwerp 100% afhankelijk geworden van de gebruikte luidspreker(s).

Er is vrij veel over te vertellen, waarschijnlijk heb ik die 2 maal drie kwartier spreektijd a.s. dinsdag echt nodig ;-)

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum