Karlson luidsprekerkast (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 23.09.2018, 09:55 (2013 dagen geleden) @ Franc

Een groot aantal vragen, ik doe mijn best!

Je hebt zelf een grote ovale Isophon destijds toegepast.

je bedoelt in de jaren '60? Ja, maar niet in een Karlson kast.

Ik ken deze luidspreker en de conus is behoorlijk stug.

De conus van zo'n Isophon is veel stijver dan b.v. de conus van een Philips 9710 luidspreker. Dit voorkomt allerlei resonanties in het middengebied van het toonbereik.

Wat je waarschijnlijk (ook) bedoelt is dat de ophanging van de conus stugger aanvoelt. Ook dat is juist, tenminste wanneer je de vergelijking maakt met moderne luidsprekers die zijn bedoeld voor gebruik in een geheel gesloten box. Onder die condities is het belangrijk dat de eigen demping vrijwel 0 is. Zo'n luidspreker moet dus een lange slag hebben, en zo min mogelijk eigen demping. Anders loopt de vervorming snel op. Voor een Karlson kast is een zekere eigen demping van de luidspreker zeer belangrijk, de kast zelf dempt het geluid maar minimaal. Het rendement van een Karlson kast is extreem hoog, waardoor de conusuitslagen heel klein zijn, ook bij een hoog volume.

Ik heb deze zelf ook maar bij mij zit er wel een tweeter voorin opgehangen.

Dat kan, en je kunt de scheidingsfrequentie hiervoor behoorlijk hoog kiezen in geval van een Karlson kast (rond de 9 kHz is goed mogelijk).

Verder heb ik nog nooit een ovale speaker in een Karlsson kast gezien, maar dat niet moeten uitmaken, ovaal of rond

Karlson zaagde alleen ronde gaten in zijn kasten, dat had een praktische reden (Amerikaanse HiFi luidspreker waren in de jaren '50 rond)

Dus eigenlijk zou de Karlsson kast met stug opgehangen conussen moeten gecombineerd?

Het is niet verstandig om een Karlson kast te gebruiken voor luidsprekers met een lage eigen demping. Je zou hiervoor het ontwerp van de kast dan nogal moeten aanpassen, waardoor de gunstige eigenschappen verloren gaan.

En tot hoe klein kun je deze kast bouwen om bv een AD3700 erin te doen

Je kunt een Karlson kast op schaal verkleinen. De AD3700 is een 7 inch speaker, vermenigvuldig alle maten van een 12 inch Karlson kast hiervoor met een faktor 0,58

Maar als ik de reacties lees zijn de ervaringen met deze kasten nogal verschillend.

Er staan in Nederland voornamelijk zelfbouw Karlson kasten die lang niet altijd zijn uitgerust met luidsprekers die hier bij passen. In de US b.v. is de situatie anders.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum