Karlson luidsprekerkast (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 23.09.2018, 10:16 (2035 dagen geleden) @ Kees van Dijke
Bewerkt door John Hupse †, 23.09.2018, 10:29

Mijn verhaal in Zaandam beperkt zich v.w.b. de luidsprekereigenschappen tot de Small parameters. Dat heeft te maken met het onderwerp (Karlson, en je moet in twee maal 3 kwartier niet proberen om alles te behappen op het gebied van luidsprekers).

De Thiele en de Small parameters bestonden niet in de jaren '50, maar je kunt zo'n model natuurlijk wel gebruiken om in deze tijd iets uit te leggen. De verschillende computer simulatiepaketten op dit gebied gebruiken inderdaad veel meer parameters dan nodig is om de werking van de Karlson kast uit te leggen.

De impedantie kromme van een Karlssson kast heeft wat weg van een 6e orde bandpass kast.

De Karlson kast heeft 3 kamers en 2 poorten (openingen in kamers). Plus nog de Karlson coupler (ingezaagde pijp, "gordijntjes" ). Voor zover ik kan nagaan kan je dat allemaal niet eenvoudig simuleren met behulp van een betaalbaar simulatiepakket. Maar wellicht weet jij hier meer van.

Wat betreft de relatie tussen een eventuele computersimulatie van een complete Karlson kast en de werkelijkheid denk ik dat hier weinig of niets over gepubliceerd is. Dat maakt het onderwerp overigens niet minder interessant.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum