13 Watt zelfbouw versterker met PL519 als eindtriode (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 17.03.2016, 10:14 (2985 dagen geleden) @ Piet van der Pol
Bewerkt door John Hupse †, 17.03.2016, 10:24

ja Piet, in China wonen veel slimme ontwerpers :-D

Het lijkt misschien zo dat deze versterkers zijn uitgerust met eindtriodes, maar dat is niet het geval. Het zijn ook geen pure tetrodes, maar zit daar tussenin met een sterke nadruk op de tetrode.

Om deze reden kon men de kathodevolger laten vervallen. De ingangscapaciteit van de eindtrap is weliswaar ietsje groter dan die van een pure tetrode, maar veel maakt het niet uit.

Deze schakeling lijkt in eerste instantie natuurlijk bijzonder veel op het EAR ontwerp uit de jaren '90. Alleen is er dus geen eindtriode, en ook geen gestabiliseerde DC-instelling voor de eindbuis. De meeste gebruikers maken hun keuze voor een bepaalde versterker echter toch niet op basis van deze criteria, dus waarom zou je geen versterker in de handel brengen die deze zaken mist.

Wanneer je nog wat meer vermogen wenst dan voor een huiskamer gewenst is, of luidsprekers bezit met een beroerd rendement, dan is deze schakeling prima bruikbaar. Je hebt dan wel een aanzienlijk grotere eindtrafo nodig (en een veel zwaardere voeding). Het is al lang bewezen dat een tetrode of een pentode geschikt is als eindbuis, voordelen zijn de hogere versterking, een hoger rendement en een eenvoudige aansturing.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum