13 Watt zelfbouw versterker met PL519 als eindtriode (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 17.03.2016, 09:11 (2984 dagen geleden) @ Maurice

Maurice,

goede vragen!

De Philips trafo is een voor-oorlogse trafo, waarschijnlijk bedoeld voor een EL6 eindbuis. Uit welk apparaat de trafo was gesloopt is mij niet bekend, ik heb deze trafo tijdens een radiobeurs in Driebergen uit een kartonnen doos gevist waarin een groot aantal andere transformatoren werden aangeboden.

De trafo is oorspronkelijk berekend voor een primaire impedantie van 3.500 ohm. Het einige minpunt is de isolatiewaarde tussen de primaire wikkeling en het kernmateriaal. Deze is op den duur misschien minder goed bestand tegen spanningspieken van 1000 Volt. Om deze reden heb ik de trafo geïsoleerd opgesteld, er is dus geen galvanische verbinding tussen de kern en de wikkelingen.

De anodestroom is inderdaad 80 mA. De Philips trafo is voor hoge tonen duidelijk beter dan de trafo in de EAR versterker, er is kennelijk minder spreidingsinductie. Voor lage tonen loopt de EAR-versterker door tot 5 Hz, bij mijn versterker is dat 8 Hz. Het opgegeven vermogen (13 Watt) wordt zonder enig probleem gehaald.

Wat betreft de volumepotmeter heb ik eerst een 47K log exemplaar gemonteerd. Dit werkt probleemloos. Omdat ik deze versterker in de praktijk ook wel gebruik in combinatie met verschillende jaren '50 grammofoons heb ik later een 470 K log potmeter gemonteerd. Dit werkt ook probleemloos, en maakt het mogelijk om een kristal pickup direct aan te sluiten. Andere bronnen, zoals een CD-speler enz. zijn natuurlijk ook mogelijk.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum