13 Watt zelfbouw versterker met PL519 als eindtriode (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 15.03.2016, 15:58 (2986 dagen geleden) @ Eleen

Eleen, mijn oprechte verontschuldiging voor de verminking door mij toegebracht aan je mooie voornaam. Ik hoop dat je het niet al te persoonlijk opvat!

Ga daar eens wat dieper op in.

Wat je zegt klopt, de tweede trap, een halve PCC88 geschakeld als kathodevolger, dient twee doelen:

1. voorzien in een voldoend lage AC uitgangsimpedantie om de nare gevolgen van de ingangscapaciteit van de eindtriode te voorkomen

2. Voorzien in de roosterstroom die de eindtriode vraagt.

De DC-schakeling van deze versterker is vrij uniek, alle buizen zijn immers DC-gekoppeld. Voor de cascode trap was dat niet zo moeilijk, hier is DC-koppeling immers vrij gebruikelijk. De kathodevolger sluit ook naadloos aan bij het concept van DC-koppeling. De DC-uitgangsspanning van zo'n kathodevolger is natuurlijk positief, wat op zich wel handig is omdat g2 van de eindbuis als stuurrooster wordt gebruikt.

De keerzijde van de medaille is dat door deze positieve spanning er stroom nodig is om de eindbuis aan te sturen. Dit is met een "normale" triode ook nodig omdat er altijd rekening moet worden gehouden met de ingangscapaciteit van een eindtriode. Deze capaciteit moet tijdens bedrijf immers snel kunnen worden geladen en worden ontladen. Hiervoor is een bepaalde "slew-rate" nodig, een parameter die aangeeft hoe snel dit gebeurt. Vooral wanneer je overall tegenkoppeling gaat toepassen is een hoge slew-rate van groot belang, omdat anders de versterker snel vastloopt bij hogere frequenties met een wat hoger energieniveau waardoor de beruchte TIM vervorming optreedt. Wanneer de slew-rate te laag is loopt het terugkoppelmechanisme immers te veel achter op de werkelijkheid en vallen er "gaten" in het geluid. Dit is vooral hinderlijk bij versterkers met RC-koppeling, dat is omdat er na het vastlopen van zo'n versterker enige tijd nodig is om de juiste DC-instellingen weer te herstellen.

Dit is overigens precies de reden dat bouwers van triodeversterkers vaak een bepaalde weerzin hebben opgelopen ten aanzien van het gebruik van tegenkoppeling.

Die kathodevolger zit er dus niet voor niets in. De benodigde roosterstroom wordt direct geleverd door de kathodevolgerschakeling, omdat er een directe DC-koppeling aanwezig is zijn hier geen extra maatregelen voor nodig. Je moet er bij de dimensionering van de kathodevolger natuurlijk wel rekening mee houden.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum