een heel bijzondere Philips-Miniwatt lamp ! (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 15.03.2016, 14:55 (2986 dagen geleden) @ Wolfgang

De LP2 buis zonder een gebruikelijke Philips type aanduiding is nogal kort gehouden.

Dergelijke Philips batterijbuizen zijn niet zeer bijzonder, in mijn Philips 2502 radiotoestel uit 1927 zit bijvoorbeeld een detectorbuis met een hoogte van 72 mm excl. de pennen. Inclusief de pennen van de B4-huls komt dat dus neer op 88 mm. Voor Philips batterijbuizen met een horizontale anode is dat een normale maat.

Dat op de website van Ernst deze Philips LP2 maar een klein buisje lijkt komt omdat er daar een vergelijkende foto is afgedrukt waarin deze buis wordt vergeleken met een Valvo A409. Een Valvo A409 bestaat overigens helemaal niet, ik had het hier al eerder over. Met dergelijke fouten fop je uiteindelijk niet alleen anderen, maar ook jezelf. Het gaat waarschijnlijk om een Valvo A408.

[image]
http://www.radiomuseum.org/forumdata/users/335/_Comparison_LP2_A409_with_Names_red_600_...

Wanneer je een foto wilt zien van de eerder genoemde Philips A415 batterijbuis, zie hieronder. Je kunt deze natuurlijk gebruiken voor alle goede doelen, liefst met bronvermelding. Staat al jaren op mijn website, klik hiervoor op "Lampen".

[image]

Met wat geluk is er misschien hier een verzamelaar die zo'n triode in zij bezit heeft. Via deze omweg komen wij hopelijk toch nog achter het originele type nr...

Dat de lengte van de buis naar het originele typenummer leidt lijkt me iets te optimistisch. Een deskundige op dit gebied (Jakob Roschy) merkte al op dat het kan gaan om een A409 of een A410. Een A409 lijkt me overigens waarschijnlijker dan een A410. Omdat er slechts 1 buis is doorgemeten moet je minimaal nog een standaard emissietest doen om vast te stellen in hoeverre deze buis kathodeslijtage heeft opgelopen. Wanneer dit het geval is hoeft de uitspraak van Jakob immers niet te kloppen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum