een heel bijzondere Philips-Miniwatt lamp ! (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 12.03.2016, 14:15 (2989 dagen geleden) @ Wolfgang

Wat weten wij tot nu toe: Het is een direct verhitte triode, duidelijk korter dan een A409. Men heeft bij een gloeidraadspanning van 4 volt een gloeidraadstroom van 0,065 ampére gemeten. Daarmee is dit type LP2 NIET te vergelijken met de Engelse LP2, die een Vf van 2 volt heeft!

Wij gaan er kennelijk van uit dat dit geen Philips A409 is, maar iets dat heel bijzonder is. Ik denk zelf dat het gaat om een proefserie van een Tsjechische batterijbuis (zoiets als de A409) die daar is gemaakt met behulp van verouderde Philips produktiemiddelen. De horizontaal opgestelde anode wijst immers in deze richting, in 1934-1935 was dit al enige tijd een verouderde constructie.

De tekst LP2 is naar mijn idee niet het typenummer. De LP kan een afkorting zijn van "lampa", een Tsjechisch woord voor lamp of buis. Het cijfer "2" is dan de soort. Wanneer je b.v. als klant verschillende buizen test wil je graag een duidelijk uiterlijk onderscheid kunnen maken tussen de verschillende soorten, vandaar de nogal groot uitgevallen beschrifting.

Overigens zegt de Zwitserse website RMOrg dat zij beschikt over Philips literatuur over deze buis, het betreft zowel literatuur uit 1934 als literatuur uit 1935. Wanneer je dus meer zou willen weten over deze buis moet je deze literatuur daar even opvragen. Men heeft het in dit verband zelfs over brondocumentatie (Source).

[image]

Mijn eigen ervaring met RMorg is overigens dat wij dergelijke brondocumenten weliswaar in grote aantallen opvoeren, maar dat deze vaak niet blijken te bestaan. Het gaat soms om een "van horen zeggen" verhaal, of om nog iets anders. In dit geval noemt men zo'n buis misschien wel een "brondocument".

Hetzelfde geldt trouwens voor de afbeelding die wij hebben gevonden in het bekende Telefunken Werkplaatshandboek. Je kunt het beste even vragen naar het paginanummer waar de Philips LP2 buis wordt gespecificeerd, dat is meestal voldoende om ook deze fictie door te prikken. Ik heb zo'n handboek hier nog wel liggen, dus geef even het paginanummer door dan maak ik er een kopietje van.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum