Lastige fout in Philips versterker AG9014 (Techniek Overig)

door Eleen @, Deurne (BE), 19.01.2016, 23:01 (3042 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door Eleen, 19.01.2016, 23:07

Leo
Hier het eerder genoemde artikel, om gloeidraad brom tegen te gaan moet het potentiaal hiervan worden vastgelegd, in AG9014 versterker geschied dit door een positieve spanning op de gloeidraden te zetten welke van een van de kathoden afkomstig is, normaliter iets van 10 V of zo.

[image][image]

Het hoge potentiaal door jou gemeten kan dan eigenlijk alleen nog maar verklaard worden door een isolatie fout in de wikkelingen van de nettransformator.

Hier ben ik het niet helemaal mee eens; het gaat namelijk over DC potentiaal(zie verder)
Wat wel zou kunnen is een capacitieve inkoppeling van 50hZ (brom) op de gloeidraadwikkelling, maar dan moet er zich al een islolatiefout in de trafo bevinden, wat ik sterk betwijfel.

In het artikeltje heeft de gloeistroomwikkeling een midden aftakking, deze zit niet in 9014 maar hier bevinden zich wel de ontbrompotmeters.
Aan de impedantie Z staat nu de (hoogst waarschijnlijke) isolatie fout parallel.
De impedantie (of beter de Ri) van de schakeling met de ontbrompotmeters is niet laag genoeg om dit te kunnen compenseren.
Dit lijkt mij de enige verklaring voor het fenomeen.
Mocht je nog (eens) in de gelegenheid zijn dit te kunnen controleren, dan ben ik erg nieuwsgierig naar het resultaat.
De wikkelingen zullen dan wel met een isolatie tester gemeten moeten worden, de meetspanning van een universeel meter is hiervoor veel te laag, maar nu vertel ik je waarschijnlijk niets nieuws.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Enkel bevindingen die ik hier nog wil onder het licht brengen zijn de volgende:

In hoeverre kunnen we zeker zijn dat het schema volledig overeen stemt met het geproduceerde toestel?

[image]

Bovenstaande afbeelding is een deel van het bedradingsschema van de AG9014, met als inzet een deel van de foto, die op de site van John staat. Hier valt direct al een duidelijk verschil op te merken, R101 en R154 zijn duidelijk herkenbaar, maar er is op de foto nog een onbekende weerstand te zien.
Mijn vermoeden is dat de onbekende weerstand samen met R154 een spanningsdeler vormt die circa 60 tot 70 V. DC oplevert. De draad aan punt A op de draadstrip, komt dan niet van de kathode (pen 3), maar van het schermrooster (pen 9) van B5, zoals dit in het latere model AG9018 is uitgevoerd. Dit zou perfect het hogere DC potentiaal verklaren, dat op zich zeer waarschijnlijk niet de oorzaak is van de brom in Leo's versterker...

Een andere raariteit in het schema vind ik de verbinding van de stuurroosters van beide EF86'en... Ik zie namelijk geen lekweerstand naar massa? Enkel wanneer de desbetreffende schakelaar achterop de versterker voor kristal pickup staat ingesteld, is er een lekweerstand in de vorm van R45 (links) en R145 (rechts), maar in de stand voor een magnetodinamische pickup lijkt de cel zelf als lekweerstand te moeten fungeren...

MVG,

Eleen

Ter attentie van het forumbeheer:
Aangezien TS voor zijn probleem een (voorlopige) oplossing heeft gevonden en deze laatste bijdrages van mij en Anton min of meer offtopic worden, is het mischien aangeraden deze postingen naar een nieuwe draad te verplaatsen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum