Lastige fout in Philips versterker AG9014 (Techniek Overig)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 16.01.2016, 15:19 (3045 dagen geleden) @ Eleen
Bewerkt door Leo Snoeren, 16.01.2016, 15:38

Hallo Hub,

Dank je voor je reactie, maar dat is niet de oplossing. Het probleem zit in B2 en de schakeling daar omheen. B2' werkt wel goed. Maak ik de koppelcondensator tussen B2 en B2"los, dan is de brom weg.


Ik neem aan dat je C17 bedoelt?

Klopt, C17 los nemen en de versterker is stil. Dit is de koppeling tussen beide triodes.


Verbind ik G1 van B2 (pen7) met massa dan heb ik brom.


En vermoedelijk neemt de brom dan toe. Door het aan massa leggen van het rooster gaat de triode maximaal versterken in geaard rooster configuratie.

Leg pen8 eens via een dikke elco aan massa. Ik ben er steeds meer van overtuigd dat de brom via de kathode op pen8 binnen lekt.

Als ik een elco opneem tussen de kathode en massa wordt het erger, de versterker gaat genereren (gillen). bij het volume op 0 niet, zo gauw de volumeregelaar iets wordt open gedraaid begint het. Ik heb een elco van 1000 uF genomen en later nog een van 100 uF, maar in beide gevallen gaat het genereren.

Hoe zit het met de pertinax buisvoet van B2? Eventueel lek tussen pen 8 en 9 waardoor brom via kathode binnen komt.

Ik heb reeds een nieuwe buisvoet gemonteerd om dat uit te sluiten. De pertinax voetjes zijn niet de beste, hoewel zo'n ECC83 natuurlijk lang niet zo warm wordt als een eind penthode.


Ik had reeds gewezen op de ontbrommer R141, maar dat word nu natuurlijk R41 (van het linker kanaal)

De ontbrom potmeter is prima in orde en werkt goed.


Groet,

Eleen

Merkwaardig is wel dat wanneer ik de gloeidraad van de buis voed uit een externe DC bron, de brom volledig weg is. De brom is 50 Hz (gemeten met scoop). Misschien is mijn nieuwe vervangende buisvoet ook slecht (wel erg toevallig...), ik kan deze nogmaals vervangen.....

Nog iets geprobeerd: verbind ik de kathode met G1 dan oscilleert de versterker bij het opendraaien van het volume. Bovendien kraakt de volumeregelaar dan enorm, terwijl hij dat niet doet als ik geen verbinding maak tussen kathode en G1 van B2

Leo

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum