vraag over AVO MK4 buizentester (Techniek Overig)

door Loek @, Exloo, 26.12.2015, 10:50 (3066 dagen geleden) @ Philip
Bewerkt door Loek, 26.12.2015, 10:58

Nou Hugo

Of dit juist is zal metingen uit moeten wijzen ,wie weet wat daar nog uitkomt.

Maar mogelijk heb jij de zelfde monteur gehad die ook de tester van Loek in elkaar

heeft gezet.

Nu zien we het wel voor de tweede keer ,AVO tester,s hadden toch veel vertrouwen.

Dan er zit een knop in het midden als je die rechtsom draait en je wijzer gaat

bij een begin van een meting dus gewoon de aan stand steeds meer naar rechts

moet het goed zijn en dat had Loek niet .

Met vriendelijke groet Philip.;-)


Hallo Philip,

Dat verschijnsel wat je noemt had te maken met het verdraaien van de rode en oranje draad. Bij de AVO MK4 van Hugo zijn deze twee draden niet verwisselt, wel zit de Anode/screen trafo op een andere tap dan de grid trafo.

Het andere verschijnsel heeft te maken met op welke tap je de andere twee transformatoren je aansluit. Het zou best kunnen zijn dat im bepaalde omstandigheden het misschien beter is om de anode/screen trafo op een andere tap te zetten dan de grid trafo.

Volgens AVO moet je op de dioden 5 aan de wisselspanning kant (en dat zit op de anode/screen trafo 220 Volt afregelen . Uiteraard met een netspanning op de stekker van 230 Volt. Deze 230 Volt zal bij alle andere metingen ook op 230 Volt gehouden moeten worden. De enige mogelijkheid om de 220 V te regelen is met de netspanning correctie knop. Stel de 220 Volt is ingesteld en je gaat de gloeispanning controleren en deze is veel te laag of te hoog. Wat dan te doen? De gloeispanning is alleen te regelen met de netspanning correctie knop of de zekering in 220 tot 230 of 230 tot 240.

Maar ook dan gaat de 220 volt weer omhoog of omlaag. Je moet dus steeds een balans kunnen vinden waarbij en de gloeispanning binnen de specificaties licht en de 220V ook af te regelen is. In dit hele verhaal hoor je me niet iets vertellen over de Grid trafo. Dit komt omdat binnen redelijke grenzen deze spanning altijd wordt bij geregeld met de instelling voor de roosterspanning.

Ik kan me dus voorstellen dat uitgaande van een middenstand van de netspanning correctie knop en dan een goede gloeispanning bij een 230 Volt op de stekker het nodig kan zijn om de screen/anode trafo op een aparte tap te zetten.

Ook heb ik vast gesteld dat de genoemde 220 V ijk instelling met de tolerantie van 2% wel erg krap is. Dit is dezelfde spanning waar dus uiteindelijk alle screen en anode spanningen mee zijn gekoppeld. Deze spanningen zijn gespecificeerd tussen (-2%-1V) en +6%.

Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een 220 V +4%. Alle anode en screen spanningen zitten dan ruim in de specificatie. De gloeispanning voldoet dan aan de specificatie en de correctie knop staat 1 stap voor midden. En uiteraard de roosterspanningen zijn ook goed (die ijk je zelf).

Het eindresultaat: Ik heb een 6L6 die door een mede hobbyist is gemeten op verschillende testers waar in ik zeer veel vertrouwen heb. Dus testers met gestabiliseerde voedingen etc. De buis was voor gebrand en was voor mij dus de standaard.

Volgens de specs zou deze buis bij 350V Anode en 250V screen en -14V rooster een anode stroom moeten trekken van 72 mA gemeten. De buis getest op de standaard apparatuur meet 71,89. De mA/V was 6,04.

Gemeten op mijn AVO is dit nu :
Bij -14,3 roosterspanning de Anode stroom van 72 mA. De mA/V meet ik 6,4.

Gezien de beperkingen van de AVOMK4 ten opzichte van de testers die ik net noemde lijkt mij dit een goed resultaat.

Ik ben wel benieuwd of er documentatie te vinden is over de tap aansluitingen van de screen/anode trafo. Bij mij zit nu alles origineel. Maar bij het afregelen ben ik wel uitgegaan van eerst een juiste gloeispanning gecombineerd met juiste anode/screen spanning. En de 220 Volt ijking is dus iets ondergeschikt en werd daardoor 4% hoger.
Dit is dus die balans die ik bedoel en het zou zo maar kunnen zijn dat je daarvoor soms de tap van de screen/anode moet verplaatsen om en de gloeispanning en de anode/screen spanning beide in een gunstig verhouding binnen de specs te krijgen. Ik ben benieuwd als je wat metingen gaat uitvoeren wat de waarden zijn.

Met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum