vraag over AVO MK4 buizentester (Techniek Overig)

door Loek @, Exloo, 24.12.2015, 18:11 (3068 dagen geleden) @ Loek
Bewerkt door Loek, 24.12.2015, 18:20

Hallo forum lezers,

Ik was nog steeds bezig met het controleren van de gewijzigde AVO MK4 tester. Alle specificaties klopte. Maar dank zij een mede hobbyist had ik nu ook een test-buis die als standaard gebruikt kon worden.

De resultaten vielen wat tegen? Bijvoorbeeld om dezelfde anode stroom te krijgen moest ik 1 volt (van de 14) minder negatief geven. Is 1 volt nu veel ? ik vond van wel.

Wat me opviel was dat de gloeispanning maar net op de ondergrens zat. En uiteraard bij belasting ging dat nog iets naar beneden en kwam ik op 6,1 Volt uit. Nu weet ik wel dat bij nieuwe buizen wat minder erg is, maar toch.

Ik had de tester kunnen afregelen met de schakelaar voor het corrigeren van de netspanning in het midden. De netspanning zekering zat op 230 tot 240 Volt.

Nu kon de zekering wel naar 220 tot 230 volt en dan had ik meer gloeispanning. Maar omdat de overige twee transformatoren op een tap van de gloeispanning trafo zit, krijgen deze ook te veel. En bij de afregel procedure moet je op de anode/screen trafo op een bepaal punt afregelen met de netspanning correctie knop naar de waarde van 220 V. Dan gaat natuurlijk ook weer de gloeispanning trafo lager worden. Kortom ik kreeg geen correcte balans/instelling.

Maar door dat gedraai zag ik wel ineens iets gek wat volgens het schema niet kon.
Bij het draaien aan de netspanning correctie knop van links naar rechts zou je verwachten dan in de ijk stand de wijzer alleen maar per stap zou op lopen. Dit was bij mij niet het geval. Bij de vierde stap ging de wijzer een stuk terug en daarna bij de volgende stappen weer omhoog.

Dit moest nader worden onderzocht.

Op de volgende foto zie je links de gloeistroom trafo en rechts de "backoff/grid” trafo

[image]


Ik heb de kleuren van de draden die van de netspanning correctie schakelaar komen er bij gezet. De volgorde op de netspanning correctie schakelaar is zwart,bruin,rood,oranje,geel,groen,blauw, violet en grijs.

Maar op de trafo zitten oranje en rood verdraaid en dit lijkt er altijd ingezeten te hebben zo te zien aan de soldering. Dat verklaart bij stap 4 van de netspanning correctie knop de daling van de spanning. De vorige keer was er ook al zoiets gebeurt bij de primaire kant van de “anode/screen” trafo misschien was de monteur wel kleurenblind.

De aansluiting voor de "backoff/grid” trafo op de 5e tap van de trafo is volgens schema (groen gekleurd ). Deze draad zit dus samen met de groene op tap 5 van de trafo.


[image]

De screen / anode volt trafo zou volgens het schema op dezelfde aansluiting moeten zitten waarop ook de “backoff/grid”trafo is aangesloten (dus tap 5) . Echter deze is met een witte draad op de 3e tap van de trafo aangesloten waar ook de, verkeerde, oranje draad zit. Deze soldering lijkt me iets minder lang geleden gemaakt te zijn. Ook de draad is wat korter dus ik denk dat deze later van tap 5 losgehaald is.

Dit zou dan ook weer verklaren waarom er geen gunstige balans/waarde te vinden is tussen de gloeispanning en de overige spanningen immers beide trafo’s werken nu op verschillende primaire spanningen. En in het originele ontwerp was dit één spanning.

Samen gevat:
Oranje en rode draad verwisselt
Aansluiting van “screen/anode” trafo zit op tap 3 in plaats van tap 5.

Zou iemand van jullie dit nog willen nakijken in zijn tester?

Graag jullie reactie al vast bedankt met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum