Potmeter aansturing (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 04.06.2015, 07:09 (3258 dagen geleden) @ Andy Janssen
Bewerkt door soundman2, 04.06.2015, 07:28

Als de twee potmeters een verschillende positie hebben, en dus een verschillende outputspanning leveren, moet de schakeling een verschilspanning opwekken om de motor aan te sturen. Afhankelijk van welke kant hoog en welke kant laag is, wordt de draairichting bepaald. Hebben beide potmeters uiteindelijk de zelfde positie bereikt, zijn beide helften van de schakeling in balans, is er geen spanningsverschil over de motor en staat de motor stil.

De schakeling zal op deze manier progressief werken, maar dat is geen probleem. Ook zal er een delay ontstaan tussen het kiezen van de positie en het behalen van de positie. Deze moet het liefst zo klein mogelijk zijn.
De motor is een DC motor die werkt op 18 volt. De maximale stroom is daarbij 60 mA.

Is er iemand die mij hierbij zou kunnen helpen of misschien een beter idee heeft?

Groetjes Andy :-)

De firma STOLLE had vroeger een antennerotor voor een draaibare TV antenne. Het bestond uit de feitelijke motor om de antenne te laten draaien in de goede richting en een kastje bij de TV met een windroos (een potmeter). De tv eigenaar kon zijn antenne met het kastje naar de juiste zender richten. Daarin zaten slechts twee relais, twee potmeters en ik meen twee transistors. Die transistors zou je simpel kunnen vervangen door triodes en de relais, met spoelspanningen die beter passen bij de buizentechniek. Met de relais wordt je motortje links of rechtsom gestuurd. Ik heb er geen officieel schema van, maar heb destijds wel iets met de hand getekend. Dat zou ik op moeten zoeken.
Verder kun je eens kijken hoe motorsturing werkte in radio's met automatische afstemming. Philips had in vroeger tijden de BX998 en ook Saba had diverse modellen.
Het maakt natuurlijk weinig uit of je motor uiteindelijk een afstemcondensator aandrijft of een reeks potentiometers.
Wellicht kun je de volumeregeling ook uitvoeren met één potentiometer en een aantal mu-penthodes. In mijn jeugd heb ik eens een diskjockey inprater gemaakt. Zodra in de microfoon gesproken werd, regelde een daarvan afgeleide gelijkspanning de versterking van een buis (EF89?)en daarmee het volume van de muziek. Je kunt met dat systeem ook vijf penthodes tegelijk regelen. Ik vond zowaar nog een voorbeeld op het www.

http://educypedia.karadimov.info/library/elvctube.jpg
en deze

http://pw2.netcom.com/~wa2ise/radios/6be6vol.html

Er zijn er beslist nog veel meer.
Het is wel wat uitzoekwerk, maar misschien heb je wat aan de ideeën.

Soundman2


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum