Potmeter aansturing (Techniek Overig)

door Andy Janssen @, Born (limburg), 02.06.2015, 15:50 (3260 dagen geleden)

Beste techneuten,

Ik ben bezig met een klein projectje. Het doel is om een serie (8 stuks) potmeters aan te sturen, die gezamenlijk zijn gekoppeld op een as. Omdat de as zwaar gaat lopen, wil ik deze met een DC motor en vertraging aansturen, volgens onderstaande afbeelding, waar er nu even 5 zijn gekoppeld:

[image]

Omdat de potmeters zwaar ronddraaien en al helemaal niet verplaatsbaar zijn met de vertraging erop, wil ik één losse potmeter gebruiken om het geheel aan te sturen. Zie het maar als een steer-by-wire bij een auto.

Mijn idee:

Op de as komt later een 9e potmeter (R1) te zitten. Deze bepaald de positie van de as.
De losse potmeter (R2) is de instelpotmeter. Deze bepaald waar de as naar toe moet bewegen.
Met behulp van een soort balansschakeling met buizen wordt bepaald of de as moet gaan draaien of niet en in welke richting. Ongeveer zoiets als onderstaande schakeling:

[image]

Als de twee potmeters een verschillende positie hebben, en dus een verschillende outputspanning leveren, moet de schakeling een verschilspanning opwekken om de motor aan te sturen. Afhankelijk van welke kant hoog en welke kant laag is, wordt de draairichting bepaald. Hebben beide potmeters uiteindelijk de zelfde positie bereikt, zijn beide helften van de schakeling in balans, is er geen spanningsverschil over de motor en staat de motor stil.
De schakeling zal op deze manier progressief werken, maar dat is geen probleem. Ook zal er een delay ontstaan tussen het kiezen van de positie en het behalen van de positie. Deze moet het liefst zo klein mogelijk zijn.
De motor is een DC motor die werkt op 18 volt. De maximale stroom is daarbij 60 mA.

Is er iemand die mij hierbij zou kunnen helpen of misschien een beter idee heeft?

Groetjes Andy :-)

--
Een slecht werkman geeft zijn gereedschap de schuld... :)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum