Eurelec buizenmeter (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 01.06.2015, 07:40 (3261 dagen geleden) @ Maurice

met "kleine waarden" worden hier buistypes bedoeld die van nature een wat lagere emissie hebben. Je kan de emissieknop dan wat meer naar links draaien, zodat de gekleurde schaal weer klopt.

In de Eurelec radiocursus (Eurelec is een instituut dat indertijd schriftelijke cursussen verkocht) wordt onder meer uitgelegd hoe je voor buizen die niet in het lijstje voorkomen toch de juiste stand van deze knop kunt bepalen.

Om de emissiewaarde van een buis te meten is dit natuurlijk niet nodig. Je moet dit alleen doen wanneer je een goed/fout test wilt uitvoeren.

Op internet lees je steevast dat een emissietester minder goede resultaten geeft. Zie b.v. de websites die in deze thread worden genoemd http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=196514. De reden zou zijn dat een emissietester "slechts een goed/fout test biedt". Men concludeert dan "Is alleen een snelle goed/fout tester", of zoiets. Anderen nemen dit weer over (kopieërgedrag).

Dat een emissiemeting "snel" is lijkt me eerder een voordeel dan een nadeel. "Alleen een goed/fout" tester is onjuist en misleidend. Van een AVO-tester zegt men dit immers niet, hoewel er net zo'n knop en net zo'n gekleurde schaal op zit zodat je net zo'n goed/fout test kunt uitvoeren. Het verschil is dat je met een emissietest direct meet hoeveel stroom de kathode nog kan afgeven, terwijl je met een AVO-meter de steilheid van de buis meet bij een relatief lage kathodestroom. Wanneer de steilheid veel te laag uitpakt weet je natuurlijk dat de buis waarschijnlijk is versleten, maar echt meten kan je het niet omdat een steilheidsmeting meestal wordt uitgevoerd met een veel lagere kathodestroom vergeleken met een emissiemeting.

Je kunt dus zeggen dat je met een emissietester iets anders meet dan met een steilheidstester. Eenzelfde soort verschil zie je bijvoorbeeld wanneer je een stroommeting gaat vergelijken met een spanningsmeting. Je kunt echter niet zeggen dat het één minderwaardig is aan het ander.

Wat betreft de "Load" knop van de TE50, de schaalverdeling hiervan is precies tegengesteld aan die van de Eurelec tester. Wanneer je deze knop naar rechts draait gaat de wijzer van het meetinstrument eveneens naar rechts. Je zou dus verwachten dat je de Load knop op nul moet zetten om de standaard emissie te kunnen meten. De juiste stand hiervoor is echter "30", de middenstand van de wijzer komt dan overeen met een emissiewaarde van 25 mA (dus een piekstroom van 70 mA).

Pas wel op met goedkope imitaties van de TE50 (zoals b.v. de TC2), deze meten meestal bij dezelfde lage kathodestroom als b.v. een AVO-tester waardoor de voordelen van de emissietest vervallen.

Voor de goede orde, ik ben er van op de hoogte dat je met een AVO-tester in principe ook metingen kunt verrichten bij wat hogere stromen (bij sommige testers tot 100 mA op het eind van de schaal). Maar meestal gebruikt men de bijbehorende meettabellen, en die voorzien nu eenmaal niet in een emissietest. De reden hiervoor is simpel, wanneer je een normale radiobuis b.v. instelt op 100 mA bij een spanning van b.v. 250 volt dan wordt deze belast met 25 Watt en is het snel afgelopen met zo'n buis. Een emissietester heeft een ingebouwde spanningsbegrenzing, zodat de buis heel blijft.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum