Eurelec buizenmeter (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.05.2015, 07:32 (3262 dagen geleden) @ bandicot
Bewerkt door John Hupse †, 31.05.2015, 08:09

dus ik hoop dat iemand het geduld heeft om, waarschijnlijk voor sommige mensen van jullie logische dingen, uit te leggen.

De Eurelec tester meet de emissiewaarde van een buis.

Bij het uitvoeren van metingen is het van belang om vooraf te bepalen wat je eigenlijk wilt meten. Je kunt bijvoorbeeld de diameter meten van een buis (met behulp van een schuifmaat), of zelfs het gewicht gaan bepalen. Zo is het ook mogelijk om de emissiewaarde van een buis te meten.

Het is belangrijk om je te realiseren dat de emissiewaarde een stroom is, en geen percentage. Mensen die zich niet zo hebben verdiept in emissiemetingen veronderstellen vaak dat de eenheid die hiervoor wordt gebruikt een percentage is, maar dat is onjuist. De eenheid waarin de diameter van een buis wordt gemeten is in Nederland meestal de meter, men zegt dan b.v. dat de diameter van een buis 20 mm is. Voor het gewicht gebruikt men meestal de gram. Bij het meten van een emissiewaarde gebruikt men de Ampère als eenheid.

Je kan niet zeggen "het gewicht van deze buis is 50 meter", wat je wel kunt zeggen is "het gewicht van deze buis is 50 gram". Omdat mensen vaak niet weten wat ze aan het meten zijn en ook niet wat de betekenis hiervan is, worden hier veel fouten mee gemaakt.

Een emissiewaarde van een radiobuis kan dus bijvoorbeeld 20 mA zijn ("mA" spreek je uit als milliampère). Of je iets hebt aan een emissiemeting weet ik niet, meten is immers geen doel op zich maar een hulpmiddel. Men heeft vaak vastomlijnde gedachtes over het nut van een bepaalde meting zonder rekening te houden met de onderliggende fysieke betekenis. Circa 99% van de teksten op het internet over dit onderwerp berust helaas op foute aannames, het zijn in feite onzinteksten.

In de NVHR-schematheek vind je onder meer een gebruiksaanwijzing voor dit meetapparaat. Deze tekst is zowel in het Nederlands als in het Frans gesteld. De emissieknop van de Eurelec tester dient normaal gesproken op "100" te staan, in deze stand meet je de emissiewaarde. Wanneer de knop tegen de klok in wordt gedraaid zal de wijzer van het meetinstrument verder naar rechts uitslaan. Het lijkt dan net of je een hogere emissiewaarde meet, maar dat is uiteraard niet het geval.

De emissieknop dient dus om de gevoeligheid van de meting te verhogen, en op die manier de gekleurde schalen van het meetinstrument voor het desbetreffende buistype kloppend te maken. Wanneer je de emissiewaarde wilt meten moet de pijlpunt van deze knop dus precies naar het getal "100" wijzen. Wanneer je de emissiewaarde van de ingestoken buis niet wilt meten, maar slechts een goed/fout meting wilt uitvoeren, moet je de emissieknop eerst instellen op de in de buizentabel aangeven waarde. Voor elke tester geldt dat een goed/fout meting lastiger is uit te voeren dan een emissiemeting.

Met deze tester plus de gebruiksaanwijzing is het in principe mogelijk om de emissiewaarde van elke radiobuis te meten. Voor een 35 Watt eindtetrode zoals de KT88 heb je er echter niet veel aan. Dit heeft te maken met het bereik van service buizentesters, het praktische nut hiervan beperkt zich nu eenmaal tot buizen met een plaatdissipatie tot ongeveer 15 Watt. Dit geldt ook voor steilheidsmeters en voor Funke-achtige testers.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum