Eurelec buizenmeter (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.05.2015, 12:10 (3262 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door John Hupse †, 31.05.2015, 12:17

Bij een verdraaide potmeter is de waarde bij de aanwijzing dus NIET de stroom door de buis, maar een relatie tussen de gemeten waarde in stand 100 en een vooraf bepaalde juiste stand in bereik GOED-twijfelachtig-slecht.

Klopt, wanneer je de emissiewaarde wilt meten moet de knop "emissie" bij deze tester op 100 staan. In de door Eurelec voorgeschreven stand lees je de gekleurde schaal uit met teksten zoals : goed, ? en twijfelachtig. In geen van deze gevallen zal je echter een percentage meten. Zie ook de gebruiksaanwijzing.

Veel andere testers hebben ook zo'n knop. Bij b.v. de TE50 zet je deze in de stand "30" om de standaard emissiewaarde te meten (staat niet in de gebruiksaanwijzing). AVO-testers hebben precies zo'n knop, alleen staat daar iets anders bij (bijvoorbeeld Set mA/V). Ook hier meet je geen percentages. Deze knop moet je dus alleen verdraaien wanneer je de gekleurde schaal wilt gebruiken:

[image]
AVO

[image]
Eurelec

En voor buizen met een kleine emissie wordt het een geheel ander verhaal omdat de gevoeligheid van de meter dan te wensen overlaat.

Bij radiobuizen valt dat reuze mee. Zelfs de alleroudste buizen hebben nog altijd een emissie van minimaal enkele mA. Wanneer dit minder is dan een paar mA zijn ze al zover versleten dat ze onbruikbaar zijn geworden.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum