37A (luistervink) raadseltje opgelost! (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 08.03.2015, 21:28 (3359 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door John Hupse †, 08.03.2015, 21:48

Tja, naar de waarneming van Hans is met de reparatie van S10 de storing verholpen. De rest is geschiedenis... Overigens speelde het toestel soms ook goed met C3 in positie, daar moet je bij je kansberekening natuurlijk wel rekening mee houden. Je kunt immers bij kansberekening niet alleen de faktoren meenemen die leiden tot een bepaalde conclusie.

ook zonder het spoeltje S10 lijkt het mij dat het toestel zou moeten werken.

De antennestroom kan zonder S10 niet meer van de antenne naar de aarde lopen. Dat is nu eenmaal een basisvoorwaarde voor ontvangst. Inderdaad vormt S10 met C15 een a-periodische kring die nog wat spanningsversterking geeft. Bij een eenkrings-toestel helpen alle beetjes... Maar zonder S10 doet ie het niet.

De functie van C3 lijkt mij primair het ontkoppelen van de kathode weerstand, zonder deze condensator staat er wisselspanning over R2 waardoor er tegenkoppeling optreed en de versterking verminderd.

Er is inderdaad een gemeenschappelijke NRS-weerstand R2 waarover zich tevens een gering signaal kan ontwikkelen. R2 is 270 ohm, de anode-impedantie van de pentode is hier circa 10 Kohm. De spanningsversterking van de pentode is circa 16 maal. Hiervan komt dus 1/37 ste gedeelte terug op de kathode, wat in de praktijk vrijwel te verwaarlozen is (onhoorbaar). Het toestel speelt dus zowel met als zonder C3, hoewel in het laatste geval er wat meer brom is. Hans heeft bovendien meerdere malen vastgesteld dat het toestel zonder C3 ook speelde, dat is in de praktijk dus net zo als volgens de theorie.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum