Gezamelijke kathode weerstand eindtrap (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 16.01.2015, 18:51 (3410 dagen geleden) @ Cornelis B-B.

ongewenste oscillaties

Er zijn natuurlijk allerlei oorzaken te bedenken. De vragensteller gaat er echter van uit dat het euvel wordt veroorzaakt door de gezamenlijkheid van de kathodeweerstand (hij zegt immers "als de buizen dan ook maar iets verschillen, wordt er ééntje dominant en gaat dan vol staan bakken" ). Met "dominant" wordt hier het oplopen van de anodestroom bedoeld, en buizen verschillen altijd iets. De consequentie van dit verhaal zou dus zijn dat bij gebruik van een kathodeweerstand in vrijwel alle gevallen een van de beide buizen defect raakt.

Stap 1 is dus om dit idee uit z'n hoofd te praten. De echte oorzaak kan immers pas worden gevonden wanneer je niet bij voorbaat uitgaat van een idee dat niet klopt.

De suggestie dat de roosterlekweerstanden te hoogohmig zijn vormt een andere mogelijke foutoorzaak. Bij het aangegeven buistype en het gebruik van een kathodeweerstand mag de roosterlekweerstand niet groter zijn dan 700.000 ohm. Men noemt op dit forum een maximale waarde van 150.000 ohm, maar dat klopt niet. Natuurlijk is het mogelijk om via het verlagen van deze weerstanden de versterking te verlagen, waardoor een parasitaire oscillatie wellicht ophoudt. Maar dat is geen goede ontwerppraktijk.

Wanneer het gaat om stuurroostervervuiling zou je ook de roosterlekweerstand sterk kunnen verlagen. Maar ook dat geeft geen enkele garantie. Bij stuurroostervervuiling zit er weinig anders op dan de defecte buis te vervangen door een goedwerkende buis.

Wanneer het gaat om een parasitaire oscillatie is er eigenlijk altijd iets goed mis met met het ontwerp van de versterker. Dat kan liggen aan het ontbreken van een stopweerstand, een verkeerde uitgangstransformator, een verkeerde manier van terugkoppelen of een verkeerd ontworpen Boucherot netwerkje. Ook een slecht doordachte bedrading en het wegknippen van onderdelen kan oscilleren veroorzaken.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum