Gezamelijke kathode weerstand eindtrap (Techniek Overig)

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 15.01.2015, 23:20 (3411 dagen geleden) @ John Hupse †

Ze beginnen mooi bij 60 mA op de schaal en ééntje zakt dan iets in en de andere loopt van de schaal af die tot 100 mA gaat. Dat bedoel ik ook met vol bakken, want de maximale anodestroom is dan allang overschreden.


Andy, dat is niet normaal. Wanneer dit gebeurt in een balansschakeling met een gemeenschappelijke kathodeweerstand dan is de gezamenlijke kathodestroom dus opgelopen van 120 mA naar meer dan 150 mA. De spanning over de gemeenschappelijke kathodeweerstand is dan al een stuk hoger geworden, circa 25% hoger.

Een buis die zoveel stroom trekt bij een roosterspanning die 25% lager is dan de nominale roosterspanning is gewoon defect. Je ziet in dit voorbeeld trouwens goed dat ook bij een gezamenlijke kathodeweerstand er nog steeds sprake is van een stabiliserende werking. Wanneer je dezelfde buis via een vaste roosterspanning zou instellen, wat veel voorkomt bij professionele versterkers, dan zou deze nog veel erger uit de pas lopen.

Gaat het om nieuwe buizen? Merk, type? Wanneer het om oude buizen gaat (dus wat men tegenwoordig NOS noemt) dan zijn ze waarschijnlijk in het verleden overbelast geweest.

De oorzaak kan er ook in liggen, dat gebeurd hoofdzakelijk bij zelfbouw versterkers,
dat er in het on hoorbare frequentie gebied, ongewenste oscillaties optreden.
Heb ik zelf wel gehad, ferriet kraaltjes om de anode leidingen en weg was het probleem.
Bij gebruik van 807 buizen die een anode aansluiting aan de top hebben ging het
probleem weg door tussen de a en de UGT r's van 100 Ohm te monteren.
Vr gr Cees.

--
CornelisBB


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum