B7X14A afregelen? (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 17.07.2008, 16:00 (5779 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Bewerkt door John Hupse †, 17.07.2008, 16:30

begrijp ik nog steeds niet waarom men dat heeft bedacht om in een radio te zetten

De aanleiding hiervoor is de verlate introductie van stereo via FM in Europa. De radiotoestellen in Europa waren in 1961 vaak al voorzien van een stereo l.f. versterker, dit om stereo grammofoonplaten af te kunnen spelen. Maar de radiouitzendingen konden nog niet in stereo worden beluisterd, mede omdat men het nog niet eens was over het in Europa toe te passen stereo FM systeem. Vandaar dat ondermeer Philips probeerde het extra geluidskanaal toch nog nuttig te gebruiken via een ruimtelijk effect, in dit geval nagalm.

De nagalm van een B7X14A is, hoe zal ik het formuleren, niet optimaal. Dit heeft voor een groot deel te maken met de constructie van de gebruikte Amerikaanse nagalmunit. Deze is van het fabrikaat Hammond, en vooral geschikt om een hol effect te bereiken zoals gebruikelijk in orgel- en gitaarversterkers. Voor gebruik in een huiskamer is het effect eigenlijk veel te grof.

De opvolger van deze Amerikaanse galmunit is een stuk kleiner, en van Japans fabrikaat. De Japanse unit, zoals b.v. toegepast in de Philips B7X44A, is veel geschikter voor huiskamergebruik en klinkt dan ook een stuk beter. Uiteindelijk was ook dit een tussenoplossing, toen FM stereo eindelijk goed van start ging werd nagalm overbodig.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum