B7X14A afregelen? (Algemeen)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 16.07.2008, 21:21 (5780 dagen geleden) @ Matthias Meijer

De enige oplossing voor het FM probleem bleek het overzetten van de gehele FM unit voor een goed werkend exemplaar uit een sloper. Binnen in de FM unit zal wat mis zijn.

De sport is natuurlijk omdat probleem te vinden en op te lossen :-)

Het chassis staat nu al weer een poosje goed op de FM te spelen. Voor zover heb ik dus nog geen aanleiding om wat af te regelen, maar ik ben toch wel benieuwd naar de procedure hoe dat bij dit soort plano's te doen. Daar zal ooit door Philips een mooi verhaal over verschenen zijn, maar ik heb het (nog) niet gevonden.

Het hoogfrequent- en middenfrequentdeel lijkt me vrij recht-toe-recht-aan, vergelijkbaar met andere radio's uit die tijd en ook van enkele jaren daarvoor.
De documentatie die ik in bezit heb is beperkt tot een blokschema en een principeschema, zoals deze in de boeken "Philips Service Gegevens" zijn afgedrukt. Met enig puzzelen welke spoelen bij welke functie horen is daar wel uit te komen.

[image]

De middenfrequentbandfilters van AM en FM zijn - zoals vaker voorkomt - met elkaar in serie geschakeld, waarbij S16 (FM) wordt kortgesloten in de stand AM. Mijn 'gevoel' zegt dat eerst de AM-kringen S18, S19, S22 en S23 moeten worden afgeregeld en daarna de FM-kringen S16, S17, S20, S21, S24 en S25. Ik zie in dit schema ook nog het getal 27 staan (tussen S25 en C44) maar dat lijkt me een 'slip of the pen'.

Als de radio niet door een ander onderhanden is genomen die uit voorzorg alle schroefjes weer eens goed heeft vastgedraaid, of door ingrijpende reparaties de bedrading in de buurt van de spoelen is verbogen, zal afregeling over het algemeen niet noodzakelijk zijn.
De Amerikanen hebben daar een mooie uitdrukking voor: if it aint broken don't fix it.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum