Middengolf zendertje met transistors Of toch echte buizen? (Algemeen)

door Pieter Vos @, 17.07.2008, 08:07 (5768 dagen geleden) @ Pie7er

Jazeker, die 'gizmo'is ook weer een variatie op een thema etc.

Helaas is het 'gizmo' zendertje niet helemaal OK, zie http://www.vintage-radio.com/reviews/gizmo-modifications.html De digitale PLL oscillator stoort de analoge modulator in dit zendertje. Een aanpassing wordt aangeraden.:-)


Maar de modulatie diepte en lineariteit met buizen op deze mannier gemoduleerd, dat zou nog wel leuk zijn dat te onderzoeken.

Er zullen wellicht grenzen aan zijn, want anders zou je het bv ook in een vermogens HF eindtrap kunnen doen?

Voor vermogens AM zenders zal de schakeling minder geschikt zijn omdat de volle stoomsterkte door de HF buizen ook door de aan de kathoden als stoombron geschakelde audio buis loopt. De spanningsval daarover zal toch minimaal ca. 75 volt moeten zijn. Die buis vervangen door een transistor zal de zaak efficienter maken. Als HF buizen zouden dan 2 keer PL519 gebruikt kunnen worden. In de anode's van deze buizen een HF balans trafo met een geschikte ferriet ringkern. Dan is het zowaar een piratenzender geworden.


Maar goed dat laatste is al helemaal overbodig voor een meetzender.

Zeker, het gaat er om een AM signaal met heel laag vermogen op te wekken, juist genoeg voor het aansturen van de iegen radio verzameling.


Ik heb overigens net geprobeert op die pll zender in de artikelen lijst ook op 468 kc kan en dat kan dus (10011000 :-) ) ook handig.

Maar al luisterd hoor je ontzettend veel modulatie verschillen in het huidige aanbod van zenders.
Allemaal verschillende modulator systemen en companders en whatnot!

groeten
Pieter

Qua geluid vind ik mijn MG zendertje met transistors wel heel natuurlijk klinken - zonder al die moderne digitale "sound processing", compressie en OPTIMOD's die tegenwoordige AM omroep zenders hebben. Alleen de hoge tonen iets oppeppen, meer is niet nodig.:-)

Pieter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum