Middengolf zendertje met transistors Of toch echte buizen? (Algemeen)

door Pieter Vos @, 13.07.2008, 14:52 (5772 dagen geleden) @ Pie7er

Dat lijkt inderdaad een buizen variant op de 'gizmo zender' in dit geval dus kathode modulatie ipv emmitor
Ik ben benieuwd hoe diep je kunt moduleren met de buizen in deze opstelling.
Iniedergeval een trafoloze (in LF) modulator, dat maakt het wel compact.

Het is (in concept) de buizen variant op mijn "Middengolf zendertje met transistors" zoals ik die in mijn artikel beschreven heb. (zie bij "service en info' en dan "artikelen" op dit forum). In mijn artikel had ik al vermeld dat een buizen variant van de schakeling heel goed mogelijk zal zijn, hoewel ik dat niet zelf heb uitgetest.

Overigens is het gebruikte soort modulator zeker niet mijn idee. Ik heb de schakeling ontdekt door de operationele transconductantie versterker CA3080 nader te bestuderen. Aan het einde van mijn artikel staat een zendertje met in wezen hetzelfde AM modudulatie systeem. Natuurlijk kan deze modulatietechniek ook in de "gizmo" toegepast zijn. Maar daarvan ken ik het schema niet. Het gebeurt heel vaak in de techniek dat personen onafhankelijk van elkaar toch op dezelfde soort schakeling terecht komen.:-)

In elk geval werkt mijn zendertje met transistors beslist goed: tot 100% modulatie. Ik verwacht dat de buizen variant dit ook wel zal halen. Voorlopig wil ik echter geen tijd meer besteden aan zendertjes, andere facetten van de radio hobby beginnen achterstand op te lopen. Dus ik laat het zendertjes bouwen maar even aan anderen over.:-) Succes er mee.

Pieter.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum