Middengolf zendertje met transistors (Algemeen)

door Pieter Vos @, 08.07.2008, 15:04 (5777 dagen geleden)

Dankzij de welwillende hulp van Otto Tuil is nu op dit forum (onder "service en info" en dan naar "artikelen";) mijn artikel over een middengolf zendertje met transistors beschikbaar.

Net als mijn artikel over het MG zendertje met een ECC85 gaat het hier vooral om een beschrijving hoe zo een zendertje gemaakt kan worden. Voor het exacte nabouwen laat ik het nodige initiatief aan de lezer. In mijn ontwerpen ben ik uitgegaan van ouderwetse technologie, d.w.z. met alleen discrete onderdelen en zonder afhankelijk te zijn van IC's. Met wat geluk kan men alle onderdelen uit de sloop halen.

In het licht van de recente discussie op dit forum rond het al dan niet toelaten van transistor apparaten zal het duidelijk zijn dat mijn "all transistor" zendertje zeker wel bedoeld is ter ondersteuning van de buizen radio hobby. (Hoewel ik het persoonlijk wel jammer vind op dit forum geen historische "all transistor" radio's aan de orde te mogen stellen.)

Met de nodige aanpassingen is mijn zender ontwerp zelfs geheel om te zetten naar een buizen schakeling. Misschien komt het er nog eens van. Aan de andere kant, zo een "all transistor" zendertje is toch wel heel erg practisch naast al de moderne audio bronnen die ook geheel met halfgeleiders zijn uitgerust.

Ik wens iedereen veel plezier met mijn artikel, met het lezen ervan en ook met de zelfbouw.

Met vriendelijke groet, Pieter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum