werking buizentesters (Techniek Radio/TV)

door Nico den Haak, 20.06.2008, 18:47 (5811 dagen geleden) @ John Hupse †

Hoi John,

Ja, dit verhaal klopt wel met de praktijk die ik ben tegengekomen. De buizen zijn bewaard, ik kan ze nog eens opnieuw meten met ander negatief in combinatie met een lagere anodespanning. B443's die nog amper anodestroom trekken doen het inderdaad vaak nog verbluffend in een 2514 of 930-32A. In dat toestel worden ze ook maar amper belast.

Ik heb ook de anodestroom destijds van meerdere slechte C453's in de 634A gemeten. Die lagen gewoon op een prima waarde rond de 20mA. Zowel de Funke als de Avo gaven dit ook aan, enkel met de steilheidsmeting op de CT160 vielen de buizen wel hopeloos door de mand. Dat is ook een beetje mijn pleidooi, zonder steilheidsmeting is het eigenlijk een incomplete test.

De slechte waarde voor de steilheid klopt dan weer met het tevens achtergebleven volume en het vervormde geluid van de 634A.

En inderdaad, buizentesters vertellen niet altijd de volledige waarheid. Onderling gewoon in een radio proberen kan verrassende resultaten opleveren. Een "matige" C443 kan bijvoorbeeld prima voor nood als B443 in een 2534 spelen. Op slechts 150V doet ie het vaak nog prima. Kan je de radio toch leuk met authentieke lampen laten spelen. Opgebruikte buizen gooi ik dan ook niet weg...

Groet,

Nico.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum