werking buizentesters (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 20.06.2008, 18:25 (5811 dagen geleden) @ Peter Lameijn

In datasheets van buizen zie je meestal Vg1 / Ia karakteristieken die ver boven de maximale dissipatie uitgaan. Bijvoorbeeld de EL84 loopt bij Va=250v, Vg1=0, tot bijna 160mA... (Dat is zo'n 40 Watt dissipatie!) Hoever kun je eigenlijk gaan met opmeten van die karakteristiek voordat de buis onherstelbare schade oploopt? (Ik neem aan dat als de meting inderdaad to Vg1=0v loopt, de test maar heeel kort kan duren)

Er is in zo'n grafiek meestal ook een belastingslijn getekend die de maximale plaatdissipatie (hier 12 Watt) aangeeft. Je kan alles wat buiten die lijn valt niet opmeten met de besproken testers, omdat de buis dan overbelast wordt en defect kan raken. Bovendien kan zelfs een dure AVO tester geen 160 mA plaatstroom leveren.

Met een curve tracer en een oscilloscoop kan je de wel de complete grafiek nameten. De 12 Watt is de gemiddelde dissipatie, wanneer je b.v. elke 20 milliseconde gedurende 4 ms de anode met 40 Watt belast is de gemiddelde belasting 8 Watt en blijft alles gewoon heel.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum