Condensator toch niet zo goed (Techniek Radio/TV)

door kristof.vdm @, Leuven, 25.04.2024, 13:21 (10 dagen geleden) @ Ben

Voor alle duidelijkheid: ik koop ook dingen op AliExpress, hoor. :-)
Voornamelijk werkmateriaal zoals krimpkous, breadboards, knoppen, pincet, schroevendraaier, opbergdoosjes, ...

Ik wou enkel waarschuwen dat de herkomst van de elektronische componenten die daar aangeboden totaal onbekend is. Ik hoop dat ik niet te aggressief of belerend overkwam. Dat was zeker niet de bedoeling!

Een bekende praktijk is dat fabrikanten hun lots van afgekeurde componenten verkopen (of zelfs weggeven) aan dit soort handelaars die ze dan via eBay en AliExpress aanbieden en daarmee alle wetgeving qua veiligheid en garantie kunnen vermijden. Op die manier geraakt de oorspronkelijke fabrikant makkelijk van hun slechte stocks verlost.

Een andere praktijk (voornamelijk van toepassing op ICs en transistors) is dat oude apparatuur gesloopt wordt, de chips eruit gehaald, afgeschuurd en een nieuwe belettering erop gezet zonder te weten of deze componenten nu werken of niet.

Er zijn voldoende videos beschikbaar van betrouwbare YouTube kanalen die deze praktijken behandelen. Ik heb het niet over "slechte reviews" maar effectief mensen die bewust componenten gaan bestellen van verschillende leveranciers en deze vergelijken. Een aantal voorbeelden:

https://www.youtube.com/watch?v=sKyHXDBUSvQ

https://www.youtube.com/watch?v=12u_hBkHB88&

https://www.youtube.com/watch?v=k72SFBOZ_lw

Vroeger bestelde ik ook componenten op eBay, maar dit soort filmpjes heeft me doen beslissen dat ik het nooit meer doe, en al zeker niet voor circuits die werken met hogere spanningen/stromen omwille van de (brand)veiligheid. Ik denk dat het originele bericht van Gerard hier wel duidelijk maakt waarom. En als ik een toestel repareer voor iemand anders, wil ik zeker zijn van de onderdelen die ik gebruik. Bovendien ondersteun je met dat soort aankopen een zeer onethische manier van handel drijven mee, waar ik niets mee te maken wil hebben.

Maar... zoals ik al zei: ik wou gewoon waarschuwen en zeker niemand veroordelen of met de vinger wijzen. :-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum