Condensator toch niet zo goed (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 11.04.2024, 13:02 (18 dagen geleden) @ soundman2

Een echt Boucherot filter bestaat uit een serieschakeling van een condensator en een weerstand. Dat is beter dan een enkele condensator. De condensator vormt met de zelfinductie van de uitgangstrafo een resonatiekring die bij een bepaalde frequentie in resonantie kan komen. Is misschien bij jou ook gebeurd.
Naar de (inferieure) kwaliteit van bepaalde condensatoren heeft wijlen Huub Peters eens onderzoek gedaan. Die stelde dat de gele polyester C’s minder spanning aankonden dan er op vermeld staat. Of dat nog zo is is mij niet bekend. Wel valt het op dat de nieuwere serie van deze condensatoren aanzienlijk dikker en in het geheel steviger zijn. Ik gebruik ze zelf al sinds begin jaren 90 en heb nog nooit last gehad.

Ik heb zelf eens voor mijn eigen radio’s bij Quakkelstein een aantal condensatoren speciaal voor over de uitgangstrafo gekocht. Jammer dat die niet meer op de beurs staat.

Voor de veiligheid is het beter de condensator over de primaire te zetten, bij doorslag heb je dan alleen geen geluid meer, maar de kans op doorslag is ook veel kleiner doordat er geen hoge gelijkspanning meer op de condensator staat.

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum