scheidingstrafo verhouding (Techniek Overig)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 16.12.2023, 23:40 (134 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Nee, die scheidingstransformator gaat er niet van stuk, aangenomen tenminste dat deze niet wordt overbelast.

Wat er gebeurd is dat je een extra pad naar "buiten" creƫert, stel je in gedachten voor dat er een weerstand vanaf de uitgang van de scheidingstransformator zit die in principe overal contact mee kan maken, b.v. met de behuizing van je variac.
Stel nu dat je aan een U toestelletje werkt waar je met je ene hand aan het chassis zit en met je andere hand bedien je de variac.....
In het meest gunstige geval blijft het dan bij een prikkelend gevoel, maar in het slechtste geval...., afijn dat laat zich raden.
Het gebruik van een scheidingstransformator geeft vaak een veilig gevoel maar er zit qua gevaar voor elektrocutie totaal geen verschil in de 230 V rechtstreeks uit het stopcontact of die 230 V uit de scheidingstransformator.:CAP:

Wat ik hierbij nog wil opmerken is dat we het hier hebben over het werken aan een niet net-gescheiden apparaat of schakeling zoals een radio, een triac regeling, enz.
Voor specifieke doeleinden zoals medische scheidingstransformatoren zijn andere zaken weer van een primair belang, op dergelijke trafo's kunnen ook vaak meerdere apparaten worden aangesloten.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum