scheidingstrafo verhouding (Techniek Overig)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 16.12.2023, 22:50 (135 dagen geleden) @ Robert Gribnau
Bewerkt door Anton van den Oever, 16.12.2023, 23:02

Dat staat in de paar regels eronder, ieder apparaat wat je er tussen plaats (of er parallel aan zet) heeft een lekstroom, hoe klein soms ook en vergroot nu eenmaal de kans op isolatiefouten , zeker als het al wat ouder spul is.

Vooral bij variac’s heb ik vaak narigheid gezien zoals vervuiling door koolstof slijpsel van de borstel(s) maar ook door stof wat zich door de jaren heen er in ophoopt.
De kasten zijn weliswaar gesloten in de zin van aanrakingsveilig zijn maar vanwege de noodzaak tot ventilatie (koeling) zeker niet stofdicht.
Ook komen soms forse deuken in de behuizing voor (te korte kruipafstand naar de loper) en afgebroken aansluitkastjes, de latere uitvoeringen met het zwarte kunststof kastje zijn vrijwel altijd stuk.
Niet af fabriek aangebrachte zekeringetjes, lampjes, e.d waarvan de bedrading was geïsoleerd met limonade rietjes.
Aarde draad (klasse I apparaat!) van de netaansluiting niet aangesloten c.q. bewust losgehaald.
En zelfs heb ik eens een variac (Philips) onder handen gehad waarbij de zekering er bij een bepaalde ingestelde spanning uitging, oorzaak: de draagbeugel zit bij deze ronde Philipsen normaliter vast met 2 kunststof spreidnagels en als je die vervangt door 2 popnagels die net een tikkie te lang zijn.......:-(
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum