Philips antenne veiligheid - asbest? (Techniek Overig)

door Laurens @, Zaandam, 02.12.2023, 15:52 (149 dagen geleden) @ Martina

Het gaat hier wel degelijk om een gevaarlijke substantie waar correct mee om moet worden gegaan.

Voor al die mensen die nooit ziek zijn geworden - mijn opa is er één van terwijl die regelmatig asbest gevelplaten heeft staan zagen - zijn er talloze die rochelend en naar adem happend zijn overleden. Daaronder waren zelfs huisvrouwen die de was deden van werfarbeiders die stoomketels isoleerden met asbest, die soms juist helemaal niets hadden overgehouden aan hun werk.

Dat men soms een beetje overdreven voorzichtig is ben ik het mee eens, maar je moet ook niet gaan lopen verkondigen dat losse asbest zoals jij benoemt gewoon ongevaarlijk is. Juist die vorm is extra gevaarlijk. Alleen hechtgebonden asbest (gevelplaten, dakplaten) zijn zo goed als ongevaarlijk zolang je er niet in boort of zaagt.

Kortom, baseer je mening op de harde wetenschap - één vezel geeft een kans op ziekte, hoe meer je inademt hoe groter die kans, maar het blijft een kans en geen garantie - en niet op anekdotes.

Ja, mijn opa heeft ook zonder gordel rondgereden en heeft vast wel eens een aanrijding gehad in z'n dafje! Niets van overgehouden!
Maar hoeveel van zijn generatie zijn er wel niet met hun gezicht in de voorruit geklapt waarna de arts stukje voor stukje de glassplinters uit het gezicht moesten verwijderen? En hoeveel zijn er wel niet omgekomen doordat hun borstkas is verbrijzeld door de destijds nog niet wegklappende of inschuivende stuurkolom?
Het feit dat hij (en mijn ouders) er niet onder hebben geleden, betekent absoluut niet dat een auto zonder gordels, zonder inklappende stuurkolom en zonder kreukelzones een veilig ding is. Daarom moet je met een dergelijk vehikel extra voorzichtig omgaan. En met asbest is het niets anders. Geniet van een historisch artefact, maar neem wel maatregelen om de kans op letsel zo klein als redelijkerwijs mogelijk te maken.

edit: Eerste regel gecorrigeerd door Forumbeheer.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum