Volledige service manual 23TX482 (of 481) (Techniek Radio/TV)

door henkk @, 06.11.2023, 08:24 (180 dagen geleden) @ Gert Wouters

De 2 omcirkelde potmetertjes zijn voor verticale lineairiteit.
De boosterspanning kan je met R216 afregelen,alleen waarop staat in deze documentatie voor dummy's niet vermeld.
De schermroosterspanning van de beeldbuis is van de boosterspanning afgeleid en daar staat 380 volt bij,maar dat is wel afhankelijk met wat voor meter je meet.
Anders kan je naar de grootte van de pulsjes op punt 2 van de lijntrafo kijken maar als de beeldbreedte goed is zal de boosterspanning niet veel afwijken.
Voor de focus kan je ergens kiezen tussen massa,+8 of de schermroosterspanning van de beeldbuis,met een redelijke beeldbuis geeft een van deze spanningen wel een goede focus.
Met zwart wit beeldbuizen heb je af en toe dat ze nog licht geven als een schijnwerper dat er toch geen fatsoenlijk beeld meer uit te krijgen is,zeker als het een geregenereerde beeldbuis is,maar met een beetje geduld vind je nog wel een andere beeldbuis.
Als je een beeldbuizentester heb waarmee je de afknijpspanning kan meten kan je testen of het een geregenereerde beeldbuis is,een ongeregenereerde beeldbuis heeft een afknijpspanning van 80-90 volt onafhankelijk van de emissie,een geregenereerde meestal 120-140 volt,daar valt dus nooit meer fatsoenlijk beeld uit te halen maar vroeger waren ze al blij als er maar herkenbaar beeld uit kwam.
Soms hebben ze ook met de helderheidsregeling geknoeid om weer wat licht uit de pijp te krijgen.

Henk


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum