Chronoblitz (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 26.10.2023, 09:41 (186 dagen geleden) @ Herm Willems
Bewerkt door gerard, 26.10.2023, 09:57

In de grote V&D in Utrecht (Hoog Caterijne) was een horloge-afdeling, ik meen op de tweede verdieping waar ook de elektronica zat. Als klein ventje heb ik daar een keer mijn horloge laten afregelen, dat zal een jaar of 50 geleden zijn al weer.
Ik denk dat je voor zo'n mechanisch horloge al blij mag zijn met een verloop van ongeveer 5 seconden op een etmaal dus zeg 1 op twintigduizend afwijking.

Je moet er natuurlijk achter komen of het klokje te snel of te langzaam loopt en hoeveel. Als je een etmaal blijft kijken kun je het goed zien, maar daar hadden de mensen ook vijftig jaar geleden al geen geduld meer voor. Mijn horloge werd dus in een apparaat gestopt dat na enkele minuten al de afwijking met voldoende nauwkeurigheid kon aanwijzen. Nadat mijn klokje in de bak werd gelegd verwijderde de vakman zich en kwam enkele minuten later terug.
Een en ander speelde zich achter de toonbank af dus ik kon er weinig van zien en herinneren doe ik me er ook weinig van. Maar ik kan me voorstellen dat er een apparaat zoals de Chronoblitz werd gebruikt. Misschien dat op het straalbuisje de gelijkloop tussen kwartsoscillator en horloge te zien was met pulsen (zwarte stipjes geven aan hoeveel de voor- of acterloop is?).

Wat zou je op zo'n toestel nog willen regelen met een wit knopje? Het lijkt mij een handige functie als je de kwartstikken gelijk kunt zetten met de tikken van het horloge. Dan verloopt het afregelen zo: leg het horloge op de microfoonplaat, druk op de sync-knop, dan staan op het scherm de pulsen voor klokje en kwarts gelijk. Een paar minuten later kijk je weer en kun je aflezen of de tikken voor of achter lopen. Na 180 seconden is de verschuiving (bij een klokje dat 5s per dag verliest) maar 10ms maar dat is op zo'n scoopje wel af te lezen.

Dan klokje bijregelen (schuifje bij de onrust) en weer een paar minuten in de Chronoblitz ter controle.

Misschien dat jouw witte knopje wel iets gaat doen als er een horloge ligt te tikken?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum