Chronoblitz (Techniek Overig)

door Herm Willems @, Maastricht, 25.10.2023, 16:55 (187 dagen geleden)

Gisteren kwam iemand mij dit grappige toestelletje brengen: de Chronoblitz. “Misschien kun jij daar iets mee.” Altijd leuk, iets volkomen onbekends in je OK. Er zit een klein scoopbuisje in en een luidsprekertje. Even op het web gesnuffeld. Veel kon ik er niet over vinden, en al helemaal niet over dit specifieke apparaat. Wel werd ik ietsje wijzer en begreep ik dat het dient om een mechanisch uurwerk af te stellen.

Dan zou dat aansluitinkje achterop wel voor een microfoontje zijn. Het feit dat er van daar af een afgeschermd kabeltje naar g1 van de EF86 ging sterkte mij in die veronderstelling. Geprobeerd met een kristaltelefoontje en idd: het tikken erop werd hoorbaar in het luidsprekertje. De pot eronder is de volumeregelaar.

Met de rechter pot wordt het golfvormpje op de KSB van links naar rechts verplaatst. Door aan de metalen buis te draaien wordt een doorzichtig plaatje (met 3 zwarte puntjes erop) van links naar rechts voor het beeldschermpje verschoven. Let op de plus en min op het front. Ws zeggen die iets over het feit of de klok onder test te snel, of te langzaam loopt. Maar dat is op dit moment nog een gok.

Waar het witte drukknopje voor dient weet ik niet. Er gebeurt niets als ik daarop druk. Toen ik de spanning eraf haalde hoorde ik opeens zacht tikken. Dat kwam uit dat grote ronde ding onder het chassis. Ok, dan is dat ws een referentieklokje. Ik ben al wat verder. Mocht iemand iets meer over dit koddige ding weten, laat maar horen!

[image]

[image]

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum