vraagje DC AC inverter (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 18.02.2008, 17:21 (5933 dagen geleden) @ Ron Kremer
Bewerkt door John Hupse †, 18.02.2008, 18:07

Aan de Ua/Ia curve van de PL519 zie je dat bij 0,5 A de spanningsval over de buis circa 20 volt is. De accuspanning moet, voor een enigzins acceptabel rendement, minstens het dubbele zijn. Stel dat je gebruik maakt van 10 buizen, dan wordt het gloeivermogen 120 Watt, het vermogensverlies op de anode 100 Watt en het geleverde vermogen ook 100 Watt. Het rendement wordt dan 30%.

De werkelijkheid is iets ongunstiger, denk aan de verliezen op het schermrooster en in de trafo.

Om een sinus te benaderen kan je gebruik maken van dezelfde truc die Ron Kremer beschrijft, n.l. een LC kring over de uitgang. Dit levert maar weinig vermogensverlies op, in elk geval veel minder dan de meeste andere methodes. Om de zaak op ongeveer 50 Hz te laten lopen moet je zorgen dat het kernblik van de trafo na 10 msec is verzadigd. De uitgangsspanning stijgt dan niet meer, en de buizen gaan sperren. Bij volle belasting duurt het dan weer 10 ms voordat de energie die is opgeslagen in de kern is verbruikt en de buizen weer gaan geleiden. Een balansschakeling met 2x 5 buizen kan natuurlijk ook. De zelfinductie van de trafo, en daarmee de frequentie, kan je instellen door de breedte van de luchtspleet van de trafo te wijzigen.

Een triller of een draaiende omvormer geeft een veel hoger rendement op 12 volt. De restspanning is vrijwel nul en het vermogen van de trilspoel is zeer gering t.o.v. de gloeivermogen. Vandaar dat men meestal mechanische inverters toepaste.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum