DAB+ Antenne (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 24.10.2022, 11:37 (553 dagen geleden) @ Otto Tuil
Bewerkt door gerard, 24.10.2022, 12:21

De DAB+ ontvanger zelf zal weer meer stroom verbruiken, doordat er een krachtige processor nodig is om de digitale stream te decoderen. (Ik meende dat Hans als eens een opmerking had gemaakt dat zijn bouwradio binnen een dag door zijn batterijen heen was

Volgens mij gebruiken DAB+-radio's minder stroom dan FM-radio's. Het verhaal van Hans is bekend, maar bij Hans is (was eigenlijk want Hans heeft nu een andere radio) gebaseerd op een paar uitzonderlijke omstandigheden.

Het decoderen van DAB+ in een processortje kost enkele honderden milliWatts.
Dat is meer dan een FM tunertje dat al draait op enkele tientallen milliWatts.
Daardoor kost DAB+ meer energie dan FM in die situaties waar het energiegebruik van het ontvangdeel tijdens de werking dominant is.
Verder is een DAB+ ontvanger meestal veel moderner dan een FM radio en gebruikt hij in andere situaties veel minder energie.

Heb je een transistorportable of boombox uit de vorige eeuw in het stopcontact, dan begin je al met een sluipverbruik van 1 tot 2 Watt. De DAB+ portable heeft een geschakeld voedinkje met een nullast van 50 tot 90 mW. (Vorig jaar kostte een sluip-Watt mij 2 euro, volgend jaar kost elke sluip-Watt 7 euro.) Uiteraard zou het een heel slim en besparend idee zijn om zo'n portable of boombox te laten lopen op een geschakeld voedinkje wat je voor een euro bij de Kringloop kunt halen.

Gebruik je een tuner als onderdeel van een stereoset met losse componenten, dan gebruik je meestal sowieso veel meer energie in je versterker dan in je tuner.

Zet je een portable wat harder, dan gaat de eindtrap meer stroom trekken. De vertrouwde FM portable met zijn klasse-B heeft dan een rendement van minder dan de helft dus 1W in je speaker trekt 3W uit je batterij. De DAB+ radio met z'n klasse D uitgang heeft een rendement van 90% zodat die ene Watt in je speaker maar 1,1W uit je batterij trekt.

De processors in de radio's worden steeds zuiniger gemaakt, en eentje van nu gebruikt misschien de helft van de portable van Hans.

De ervaring van Hans kwam dus uit een situatie van een acht jaar oude DAB+-portable, die tientallen uren per week op batterijen werd gebruikt op laag volume.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum