Belangstelling oude radio's (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 12.10.2021, 19:16 (8 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg

De interesse is er wel, maar de nieuwe generaties wonen doorgaans minder ruimbehuisd dan de huidige verzamelaars. Velen hebben niet effe een ruimte die als hobbykamer is in te richten. Het verzamelen van gebruiksvoorwerpen is daardoor heel lastig geworden. Ik zie vrij veel oudere mensen die een hele gezinswoning voor twee personen hebben, of een flink appartement in hun eentje. Dat is voor heel veel mensen van nu een onhaalbare luxe.
Studeer je en heb je en 'lege' kamer, dan wordt dat je studiekamer.
Studeer je, dan ga je ook geen stapels radio's kopen omdat je nooit weet of je in je volgende huis die ruimte nog steeds hebt, en omdat je geen honderden kilo's aan radio's wil verslepen. Het kan immers zomaar zijn dat je tussen je 20e en je 30e vijf keer verhuist naar een nieuw kamertje, flatje, nieuwe antikraakwoning, terug naar je ouders enzovoorts.

Onderschat die invloed niet. Het overheidsbeleid van de afgelopen 4 regeringen, heeft zich 100% ingezet op het opstuwen van prijzen omdat dat de bestaande (bedrijfsmatige en privé) vastgoedbezitters bevoordeelt, en dat levert stemmen op.
Een huis met 'ruimte over' is gewoon onbetaalbaar. Misschien kan iemand een radiootje kwijt, maar een hobbykamer die je vol kan zetten is er vaak niet meer. Je koopt of huurt vaak het grootste huis wat je kan betalen, maar dat is dus voor heel veel mensen een klein appartementje geworden.

Punt twee:
Het concept dat zeldzame of oude dingen automatisch grote financiële waarde hebben, leeft niet meer zo. Een prachtige Lentebode is voor de moderne mens wel wat waard, het zijn immers prachtige dingen om te zien. Maar ze zijn niet automatisch meer waard dan een plano die net zo mooi kan worden gevonden.
Dat is iets waar veel verkopers nog aan moeten wennen.

Punt 3: 'knutselhobby's' zijn van het fysieke naar het virtuele verschoven. Zoals veel oudere mensen fysieke onderdelen samen voegen tot een schakeling die bepaalde dingen doet, doet de moderne mens dat met digitale onderdelen bestaande uit regels code.
Fysiek technische bezigheden vereisen meer ruimte (en dan krijg je probleem 1) maar ook een flinke investering in kennis en materieel. Als je al technische interesse hebt, kies je vaak één van de twee kanten. Veel mensen hebben die keuze al gemaakt en zijn virtueel bezig.

Dat leidt er toe dat veel mensen alleen interesse hebben in 100% gerestaureerde radio's die direct speelklaar zijn, omdat er minder kennis en ervaring van elektronica is.
Maar omdat de restaurateurs wel graag wat geld voor hun arbeid terug willen - logisch - zijn de prijzen vaak weer hoger dan wat een nieuweling 'effe' uit de portemonnee kan trekken.
Een enkel gerestaureerd toestel krijg je nog wel verkocht. Ik heb er zo ook een paar verkocht. Maar als je een verzameling van tientallen stuks hebt, dan kan je bij wijze van spreken in je eentje de halve markt voorzien...

Het is niet dat mensen het oude spul niet waarderen, maar de verkopersmarkt en de kopersmarkt verwachten compleet verschillende dingen en de mogelijkheden die relatief jonge mensen hebben, zijn een heel stuk beperkter dan die de verkopers hebben.

Wil je het kwijt, leer dan inpakken en exporteer de boel via Ebay. In de VS speelt het ruimteprobleem een stuk minder omdat er daar grote dunbevolkte lappen grond zijn.
In China en Japan zijn de rijke elites verzot op prachtige speciale radio's en zijn ook bereid om daarvoor te betalen.
Let wel op, als het niet in perfecte staat aankomt, dan draag je zelf alle kosten.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum