Belangstelling oude radio's (Algemeen)

door Roland Huisman @, Zwolle, 12.10.2021, 19:27 (13 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg

Hallo Ton,

Dit is een proces wat ik eigenlijk op alle verzamelvlakken zie. Mensen verzamelen vooral het spul waarmee men vroeger is opgegroeid of waar men op één of andere manier een verbintenis mee heeft...

De nvhr is in 1977 opgericht en de focus was vooral de vooroorlogse radio. Een radio van 1930 was toen dus ca 47 jaar oud. Van oude verzamelaars begreep ik dat buitenradio's van na de tweede wereldoorlog eigenlijk not-done waren op een beurs in die jaren. Om over televisies maar te zwijgen.

Maar als je op dit moment een radio hebt van 47 jaar oud dan kom je in 1974 uit. Ook dat is een generatie apparatuur waar jongere mensen mee zijn opgegroeid. In eerste instantie werd het massaal weggegooid, maar nu leeft dat helemaal op. Voor klassieke HiFi mag je inmiddels ook een mooie stuiver neertellen... En ook op vintage computergebied gaat het momenteel helemaal de verkeerde kant uit met de prijzen. (lees recht omhoog)

Ik was een jaar of 12 toen ik voor het eerst op de nvhr beurzen kwam en de beurzen bij het elektriciteitsmuseum in Nijkerk. Ik had toen een B6X43A en ik was helemaal weg van die techniek met buizen etc. Zo heb ik in de jaren veel leuke mensen leren kennen en heel veel gezien en geleerd. (Die B6X43A heb ik nu al 32 jaar :-) )

Maar ik kan me de mannetjes nog wel herinneren welke vroeger met een noodgang over de beurzen moesten bij de opening. Dit om snel alles te claimen en/of te kopen wat ze mooi vonden. Er waren wat mensen welke hun verzameling zagen als hun pensioen. ( Of dit in elk geval zo naar hun wederhelft uitlegden... ;-) ) "Want het werd alleen maar méér waard!"

Mja, op een gegeven moment kwam internet. Alles wat zeldzaam gewaand werd kwam in de jaren overal van de zolders af. Ze zeldzame TX400 bleek een 13 in een dozijn toestel te zijn. De Lentebode's had je op een gegeven moment voor het uitkiezen.

De eerste generatie verzamelaars is ons helaas langzaam aan het ontvallen en er komen steeds meer toestellen op de markt. We hebben daarnaast door de jaren heen meer historisch interessante toestellen gekregen. Want niet alleen vooroorlogs is interessant maar ook op transistorgebied is er veel moois. En ja, een mens kan niet alles verzamelen he...

Groeten, Roland


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum